Свет

Најважнији задатак Бајденове кампање: Како да се не саплете у јавности

Демократе прогони кошмар да ће се актуелни председник САД оклизнути неколико недеља пре избора у новембру 2024. године
Најважнији задатак Бајденове кампање: Како да се не саплете у јавности© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Председник САД Џозеф Бајден и његова администрација раде на кључном пројекту његове предстојеће кампање за реизбор - осигурати да се не саплете у јавности.  

Како пише амерички "Аксиос", како би умирили гласаче који су дубоко забринути због старости осамдесетогодишњег Бајдена и његове (не)способности да обавља функцију шефа државе, председников тим је предузео додатне кораке да га спречи да се спотакне у јавности.

Бајден је, како подсећају, са физиотерапеутом радио вежбе за побољшање равнотеже још у новембру 2021.

Од када се спотакнуо у јуну у посети Ваздухопловној академији, Бајден је чешће носио патике и користио је кратке степенице како би улазио и излазио из авиона.  

Демократе, укључујући и поједине чланове администрације, уплашене су да ће се Бајден оклизнути, а најгори сценаријо би био да се то догоди неколико недеља пре избора у новембру 2024. године, пише "Аксиос" и наводи да неки високи званичници Бајденове администрације критикују Бајденов изборни штаб примећујући да се чини да председник често не зна у ком правцу да иде након што говори на подијуму.

Бајденов лекар је, како наводе, препоручио вежбе за равнотежу, које је назвао "маневри за одржавање способности перцепције простора".

"Никада нисам чуо за тај термин. То није клинички термин у стандардној употреби", рекао је професор Џејмс Гордон, ванредни декан и председавајући Одељења за биокинезиологију и физикалну терапију на Универзитету Јужне Калифорније за "Аксиос".

Недавне анкете су показале да је Бајденова старост једна од главних препрека ка његовом новом мандату. 

Три четвртине Американаца сматра Бајдена престарим за обављање функције шефа САД.

Бајденов тим се нада да ће исмевања због краћих степеница и ношења патика бити вредна уколико успеју да избегну још једно јавно посртање и милијарде наслова "Председник САД пао - поново" широм света.

Међутим, остаје да видимо на који начин ће спречити осамдесетогодишњака да заборавља у ком се делу света обраћа, да говори неповезане реченице и меша Кину и Канаду, рагбисте и британске специјалце.

image