Свет

Ирански дронови, европски делови: Кијев би да нападне фабрике у Русији, Ирану и Сирији

Наводно су 52 електричне компоненте које су произвеле западне компаније пронађене у дрону "шехид-131", а 57 у моделу "шехид-136", пише "Гардијан"
Ирански дронови, европски делови: Кијев би да нападне фабрике у Русији, Ирану и Сиријиwww.globallookpress.com © © Aleksandr Gusev

Различите компоненте европских произвођача уграђиване су у иранске дронове које Русија користи у нападима на Украјину, наводи се у строго поверљивом документу који је Кијев послао својим западним савезницима тражећи испоруке ракета дугог домета за нападе на производне локације у Русији, Ирану и Сирији.

Документ на 47 страница украјинска влада наводно је у августу доставила владама Г7. Према извештају до којег је дошао "Гардијан", у њему се наводи да су 52 електричне компоненте које су произвеле западне компаније пронађене у дрону "шехид-131", а 57 компоненти у моделу "шехид-136", који има домет лета од 2.000 километара и брзину од 180 километара на сат.

Пет европских компанија, укључујући пољску подружницу једне британске мултинационалне компаније, именоване су као оригинални произвођачи идентификованих компоненти, пише британски лист.

"Међу произвођачима су компаније са седиштем у земљама коалиције која је Русији увела санкције: САД, Швајцарска, Холандија, Немачка, Канада, Јапан и Пољска", наводи се у документу.

Додаје се и да је Иран диверсификовао производњу коришћењем фабрике у Сирији, а производња дронова се наводно премешта у Русију. Због тога Кијев предлаже западним савезницима да би требало бомбардовати фабрике у Ирану, Сирији и Русији, уз истицање да би напад могле да изврше украјинске снаге ако би им савезници послали наоружање неопходно за то. 

Британски лист наводи и да се у документу не сугерише да су западне компаније, чије су компоненте пронађене у иранским дроновима, урадиле било шта погрешно.

Компаније чије су компоненте, према наводима Кијева, пронађене у иранским дроновима, а са којима је разговарао "Гардијан" навеле су да не продају своје компоненте ни Русији, ни Ирану и додале да ће истражити како су делови које производе завршили у дроновима.

image