Свет

Саветник Зеленског тражи нападе на Иран

Сматрајући да су санкције недовољне, саветник украјинског председника Михаил Подољак предложио је у телевизијском интервјуу ударе на иранске фабрике дронова и ракета
Саветник Зеленског тражи нападе на Иранwww.globallookpress.com © © Aleksandr Gusev

Саветник украјинског председника Владимира Зеленског, Михаил Подољак затражио је уништавање иранских фабрика за производњу дронова, после изјаве из Техерана да је Русији испоручен део ових летелица, али пре почетка специјалне војне операције у Украјини.

"Неопходно је не само увести санкције и ембарго, већ би требало извршити ударе на фабрике дронова и балистичких ракета. Таква држава не може да настави то да ради некажњено", рекао је Подољак говорећи о Ирану у телевизијском укључењу за локалну украјинску телевизију.

Саветник Зеленског није прецизирао ко би требало да нападне и уништи фабрике у Ирану.

Недељама уназад, Иран се налази под сталним оптужбама да испоручује дронове Русији, као и да су руски "геран-2" дронови камиказе, који се у последње време масовно користе у Украјини, уствари ирански "шахед-136". Оптужбе су довеле до тога да је Кијев смањио дипломатске односе са Техераном, док су његови западни савезници, предвођени Америком, Техерану запретили новим санцкијама.

Русија и Иран оповргавали су оптужбе: портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је крајем октобра да, према информацијама којима располажу, у Украјини руска војска користи домаће наоружање, док је министар спољних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахиан рекао да Техеран није снабдевао Русију оружјем за конфликт у Украјини. Ирански министар је недавно прецизирао да је Иран испоручио Москви "мању количину дронова", али "месецима пре конфликта у Украјини".

Ово није први пут да се из врха украјинске државе позива на "превентивне ударе" на друге земље. Владимир Зеленски почетком октобра изјавио је да НАТО треба да изведе превентивне нуклеарне ударе на Русију, а не да чека руске нуклеарне ударе, па онда одговори.

 

image
VV inauguration
banner