Свет

Америчко истраживање: Колико су САД до сада дале Украјини, а колико самој себи?

Помоћ Украјини или обнова арсенала САД, овако би могло да се постави питање после анализе Центра за стратешке и међународне судије у Вашингтону о помоћи коју Америка тражи наводно за Украјину
Америчко истраживање: Колико су САД до сада дале Украјини, а колико самој себи?Getty © Mario Tama/Getty Images

Део новца од 113 милијарди долара, колико износе досадашња четири допунска издвајања америчке помоћи коју је Конгрес одобрио за Украјину отишао је у САД и друге делове света, наводи се у анализи Центра за стратешке и међународне судије у Вашингтону. 

Анализа америчког института израђена је у светлу најновијег захтева администрације председника САД Џозефа Бајдена за допунско издвајање у вредности од 24 милијарде евра за Кијев, а чија судбина и даље није одређена. 

Указујући како се троши новац који је овим путем издвојен за Украјину, аутори напомињу да је досадашњих 113 милијарде долара прво раздељено различитим владиним агенцијама, која затим одлучују како ће потрошити тај новац за помоћ која, између осталог, подразумева набавку оружја, подршку избеглицама, енергетску помоћ, или "супротстављање дезинформацијама", наводи се.

Највећи део је отишао америчком Министарству одбране (54.7 одсто), Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) (32,3 одсто), Стејт департменту (осам одсто), док ни једна друга агенција није добила део већи од пет одсто. 

Помоћ Украјини или обнова арсенала САД?

Аутори истичу да је важно напоменути да неће сав новац издвојен на овај начин завршити у Украјини, додавши да се "добар део ових средстава троши у Сједињеним Државама или на америчко особље."

Као пример се наводе плате америчких војника који ће бити размештени у Европи или који су већ тамо, али и плате званичника различитих америчких департмана, укључујући Министарства правде, финансија и енергетике за услуге попут спровођења санкција или, како се наводи, "истраге ратних злочина."

Део новца за Украјину који остане "код куће" служи за набављање новог оружја које ће заменити оружје послато Кијеву директно из арсенала војске САД, додаје се.

"Не само да се овај новац користи за оживљавање војне индустријске базе САД, већ такође даје могућност Министарству одбране да набави модернију и напреднију опрему", пишу аутори, додајући да је за те сврхе до сада потрошено 25,93 милијарди долара.

Новац номинално издвојен за Украјину се такође користи за помоћ земаља у региону на које је, како се наводи, утицала руска Специјална војна операција. Аутори истичу пример Молдавије, којој је додељено 300 милиона долара како би прекинула "потпуну зависност од руске енергије."

САД не може да се похвали транспарентношћу

Иако Конгрес одобрава допунска издвајања, администрација одлучује како ће тај новац бити потрошен, осим у случајевима где је сврха издвајања конкретно наведена, а свака агенција засебно мора пратити како троши новац који јој је додељен.

Аутори, међутим, напомињу да се САД не могу похвалити изузетном транспарентношћу када је помоћ Украјини у питању.

На скали немачког Института Кил за транспарентност донора Кијева, САД имају оцену 2,9 од 5, а аутори то приписују недостатку посебног сајта за праћење помоћи, као и недостатку стално доступних података о укупној количини помоћи коју је послала Влада САД.

Шта се налази у најновијем захтеву Бајденове администрације?

Аутори наводе да се у најновијем захтеву за 24 милијарде долара налазе ставке које тешко да имају везе са Украјином или текућим сукобом.

Између осталог, Бајденова администрација тражи милијарду долара како би се такмичила са Кином у инфраструктурним пројектима; 1,25 милијарди за Међународну банку за реконструкцију и развој, за финансирање земаља "које разбијају своју зависност од Народне Републике Кине", као и 200 милиона за УСАИД зарад оснивање Фонда за спречавање руских малигних актера у Африци.

Уколико Конгрес усвоји додатну помоћ за Украјину у вредности од 24 милијарде долара, то би захтевало још једну траншу помоћи почетком 2024. године, када ће САД бити на почетку председничких избора, али и међуизбора за Конгрес.

"Јавна подршка за наставак помагања Украјине је у најбољем случају подељена, а неке анкете показују да се већина Американаца противи наставку финансијске подршке. Ово отежава члановима Конгреса да поново гласају о наставку финансирања Украјине", напомињу аутори.

У том тренутку, Сједињене Државе ће бити на почетку циклуса председничких избора који ће бити жестоко оспорен.

image