Свет

НАТО шаље извиђачке авионе у Литванију: Надгледаћемо Русију

У Алијанси су навели да су такве акције предузете са "циљем праћења војних активности руске стране у близини граница НАТО-а"
НАТО шаље извиђачке авионе у Литванију: Надгледаћемо Русијуwww.globallookpress.com © Krystian Dobuszynski/ZUMAPRESS.com

Северноатлантска алијанса ће послати два авиона типа "авакс" у Литванију да надгледају руске војне активности у близини граница НАТО-а, наводи се у саопштењу те организације.

"НАТО ће привремено стационирати осматрачке авионе система ваздушног упозорења и контроле 'авакс' у Шјауљају, у Литванији. Прва од две летелице стићи ће у четвртак 28. септембра и извршиће мисију праћења руских војних активности у близини граница Алијансе", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, у наредним данима "авакс" авиони ћр започети извиђачке летове изнад територије Алијансе.

"Планирано је да мисија траје неколико недеља. Авион припада флоти од 14 НАТО-ових извиђачких авиона са седиштем у Гајленкирхену, у Немачкој. Око 150 војника биће послато у Шјауљај да 'подржи' летелицу", додаје се.

Претходно је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао да се Северноатлантска алијанса заправо претворила у фашистички блок и да је Русија спремна за окршај са НАТО-ом.

"Чини се да Русији остаје све мање избора до директног сукоба са НАТО на терену. Али, упозоравам да ће резултат бити постигнут по много већој цени за човечанство него 1945. године. Спремни смо", поручио је Медведев.

Раније је саопштено да су САД, заједно са својим савезницима из НАТО-а, од почетка 2023. повећале број извиђачких летова у региону Крима са 7 на 21 недељно. 

image