Свет

Републиканци покренули први претрес у истрази о опозиву Бајдена

Републиканци, који сада имају тесну већину у Представничком дому, оптужују Бајдена да је, док је био потпредседник САД од 2009. до 2017. године, профитирао у пословним подухватима свог сина Хантера
Републиканци покренули први претрес у истрази о опозиву БајденаGetty © Justin Sullivan / Staff

Представнички дом америчког Конгреса предвођен републиканцима одржао је прво саслушање у истрази о опозиву демократског председника Џозефа Бајдена, због пословања његовог сина Хантера у страним земљама.

Бајденовом сину се ставља на терет трговина утицајем у време кад му је отац био потпредседник Сједињених Држава, а Џозефу Бајдену да није говорио истину да не зна за послове сина, и да му у томе није помагао.

"Американци захтевају одговорност за културу корупције", поручио је председавајући Одбора за надзор владе Џејмс Комер.

Демократе поручују да нема доказа да је Бајден примао новац из иностранства, док је био потпредседник. Бела кућа је негирала оптужбе и одбацила их као политички мотивисане.

Републиканци наводе да су Бајден и његова породица лично профитирали од политике коју је водио као потпредседник током администрације бившег председника Барака Обаме између 2009. и 2017. године.

У одвојеној тачки, они такође наводе да се Секретаријат за правосуђе мешао у пореску истрагу Хантера Бајдена, преноси Танјуг писање АП-а.

Демократе су настојале да представе републиканске најаве о опозиву као настојање да се одврати пажња јавности од четири оптужнице и суђења са којима се суочава Доналд Трамп.

Ројтерс оцењује да покушај импичмента Бајдена вероватно неће успети. Чак и ако Представнички дом, који је под контролом републиканаца, гласа за опозив Бајдена, предлог би готово сигурно пропао у Сенату, који је под контролом демократа.

Трамп је једини председник САД против кога је покретан импичмент два пута, 2019. и 2020. године, али је ослобођен оптужби након суђења у Сенату.

image