Свет

Право на бенефицију имају и самосталци

Како би остварили повластице у обавези су да уплате увећан допринос за ПИО како би им се стаж рачунао са увећањем
Право на бенефицију имају и самосталци© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Бенефицирани радни стаж утврђује се осигураницима који раде на нарочито тешким, опасним и за здравље штетним радним местима, као и онима који обављају такве послове да се након вишегодишњег рада не може очекивати да свој посао, односно професионалну делатност обављају једнако успешно, истичу у Фонду за пензијско и инвалидско осигурање, пише "Политика".

Међутим, ово снижење односи се само на старосне, а не и на превремене старосне пензионере, па се само може снизити законски услов за остваривање права на старосну пензију. Дакле, снижење се рачуна од 65 године живота за мушкарце, а од 63 године и шест месеци за жене у току 2023, односно од 63 године и осам месеци живота за жене у току следеће године.

Старосна граница може да се снижава највише до 55 године живота, осим за запослене који су на радним местима са коефицијентом где се година рачуна 18 месеци и где су ефективно провели две трећине радног века у односу на укупно ефективно проведено време на радним местима на којима се стаж рачуна са увећаним трајањем. Овим осигураницима старосна граница може да се снизи и до 50 година живота. 

Износ превремене старосне пензије одређује се као износ старосне, који се затим умањи за 0,34 одсто за сваки месец ранијег одласка у пензију. Снижена старосна граница значи и да је број месеци ранијег пензионисања мањи, па је мање и умањење пензије. 

Обавеза је послодавца да се запосленима који раде на таквим радним местима утврди бенефицирани стаж. Трајање стажа може се увећати за највише 50 одсто у односу на ефективно, календарско трајање.

Изузетак су лица у професионалној војној служби. Њима се у случају ангажовања у оружаним акцијама време проведено у тим акцијама, као и на лечењу или у заробљеништву, рачуна као стаж осигурања у двоструком трајању. 

У Фонду ПИО објашњавају да  рачунање стажа у двоструком трајању не треба мешати са посебним стажом, иако су они слични. Осигураник са бенефицираним стажом може раније да оствари право на пензију и то на различите начине. Они који су навршили бенефицирани стаж, чије је трајање најмање две трећине укупног стажа осигурања, имају право на снижење старосне границе. На сваких пет година проведених на радном месту са коефицијентом 12/14 старосна граница се снижава за једну годину. Такође се граница спушта за једну годину на сваке четири за увећање 12/15, три за 12/16 и на сваку једну годину и шест месеци 12/18.

Они који су обављали самосталну делатност, такође имају право на стаж са увећаним трајањем уколико су обављали послове за које је такав стаж предвиђен. У случају да је утврђено обављање таквих послова, они су у обавези да уплате увећан допринос за ПИО како би им се стаж рачунао са увећањем, истичу у Фонду ПИО.

image