Свет

Егзодус: Више од 100.000 Јермена напустило Нагорно-Карабах

Из региона је до данас отишло 100.417 интерно расељених лица
Егзодус: Више од 100.000 Јермена напустило Нагорно-Карабах© Tanjug/Vahan Stepanyan, PAN Photo via AP

Више од 100 хиљада интерно расељених лица напустило је Нагорно-Карабах и дошло у Јерменију, јавља "Спутњик Јерменија", позивајући се на протпаролку премијера Назели Багдасарјан.

Прецизније, до овог јутра у 10 сати је из региона отишло 100.417 Јермена, превезено је 21.043 возила, а регистровано 81.139 лица, каже Багдасарјан.

Власти Азербејџана саопштиле су да желе интеграцију карабашких Јермена са осталим делом Азербејџана. Баку је стога позвао Јермене да не напуштају спорну зону, већ да остану у својим домовима, обећавши им иста права као и она која имају други грађани земље. 

Ипак, чини се да обећања нису утицала на Јермене, који су се од распада СССР-а борили за то да Нагорно-Карабах стекне независност и који су готово стално живели у стрепњи од будућих сукоба. 

Како су преносили јерменски медији, део повређених Јермена пребачен је у Јерменију, где добија неопходну медицинску помоћ.

Такође, власти Азербејџана одређеним појединцима ипак нису дозволиле да напусте земљу и пребегну у Јерменију, а последњих дана одлучено је и да од 1. јануара следеће године непризната држава Нагорно-Карабах више неће постојати.

Решење је потписао лидер ове непризнате републике Самвел Шахрамањан. 

image