Свет

"Инвазија" на Украјину се наставља: Борељ са Зеленским и Кулебом у Кијеву

Шеф дипломатије ЕУ је након изненадне посете Одеси свратио и до Кијева и састао се тамо са украјинским председником и министром спољних послова
"Инвазија" на Украјину се наставља: Борељ са Зеленским и Кулебом у Кијеву© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, који је дан раније допутовао у Одесу у ненајављену посету, допутовао је данас у Кијев, где се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским и тамошњим министром спољних послова Дмитријем Кулебом.

"Част ми је да будем у Кијеву са председником Зеленским и министром Кулебом на церемонији одавања почасти палим војницима", написао је Борељ на друштвеној мрежи Икс.

Сврха посете је да се изрази подршка Украјини, како је раније јављено у објави коју је поделила спољнополитичка служба ЕУ на друштвеној мрежи Икс.

Кијев је 28. септембра имао чак два изненадна госта која се претходно нису најавила. Био је то генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и министар одбране Велике Британије Грант Шапс.

Обојица су изразили подршку Украјини и мотивисали је да се и даље бори против Русије. Столтенберг је изјавио је да се "руске трупе боре за московске империјалистичке заблуде" и да НАТО има оквирне уговоре за 2,4 милијарде евра за набавку кључне муниције за Украјину.

Британски министар одбране Грант Шaпс је претходно поручио да је "посвећен наставку британске војне подршке" као и да би британски инструктори могли да држе обуке у Украјини.

Британски премијер Риши Сунак је убрзо оповргао тврдње да ће британски војници бити распоређени у Украјини док сукоб траје, већ је навео да ће можда једног дана "бити могуће да одрадимо део те обуке у Украјини".

image