Свет

НАТО инвазија на Кијев: Столтенберг, британски и француски министри одбране изненада у Украјини

Са британским званичницима, украјински председник Владимир Зеленски разговарао је о јачању противваздушне одбране, док је Столтенберг поручио да Украјинци "полако стичу предност" у својој контраофанзиви
НАТО инвазија на Кијев: Столтенберг, британски и француски министри одбране изненада у Украјини© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг налази се у ненајављеној посети Кијеву одакле је поручио да украјинске снаге "полако стичу предност" у својој контраофанзиви против руске војске.

На заједничкој конференцији за новинаре, на коју је дошао са украјинским председником Владимиром Зеленским, Столтенберг је изјавио је да се "руске трупе боре за московске империјалистичке заблуде".    

Он је рекао и да НАТО има оквирне уговоре за 2,4 милијарде евра за набавку кључне муниције за Украјину, преноси Ројтерс.

Столтенберг није данас био једини изненадни гост који је дошао да ободри украјинске ратне напоре. У Кијеву су изненада осванули и британски и француски министри одбране.

Министар одбране Велике Британије Грант Шапс посетио је Кијев где је са председником Украјине Владимиром Зеленским разговарао о јачању противваздушне одбране.

Како је саопштено из кабинета Зеленског, (и у овом случају) ради се о ненајављеној посети.

"У име целе државе, желим да вам се захвалим за све што чините за нас. Захвални смо вам на помоћи, војној, финансијској, хуманитарној. Ценимо то што можемо да се ослонимо на вас", рекао је Зеленски поздрављајући британског државника, а пренео је "Гардијан".

Британски министар одбране подсетио је да је Лондон обучио десетине хиљада украјинских војника, испоручио стотине хиљада пакета муниције и обезбедио економску и хуманитарну помоћ вредну милионе фунти.

"Чувши искуства толико много Украјинаца погођених ратом, укључујући породицу којом сам годину дана био домаћин, посвећен сам томе да се настави британска војна подршка, нарочито како долазе хладни зимски месеци", рекао је Шапс. 

Начелник штаба одбране адмирал Тони Радакин, објаснио је да се разговарало о новим обавезама у погледу војне помоћи која је договорена прошле недеље  у бази Рамштајн. 

"Недавни напад на Црноморску флоту је још један пример како Украјина предузима иницијативу. Путин је изгубио контролу над ратом који је започео", проценио је стање на фронту британски адмирал.

Радакин, који је био у Шапсовој пратњи, био је врло оптимистичан.

"Ова посета као и она летошња учврстили су ме у уверењу да ће Украјина превладати. Британија ће остати с њом на сваком кораку тог пута", рекао је адмирал.  

У Кијев је данас у посету дошао и француски министар одбране Себастијен Лекорну који је положио венац на споменик Украјинцима погинулим у борбама које су почеле крајем фебруара 2022. године.

image