Свет

Би-Би-Си отпао у Либану, на његово место дошао Спутњик

Спутњик покренуо 24-часовно емитовање на арапском из Бејрута
Би-Би-Си отпао у Либану, на његово место дошао Спутњик© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Међународна новинска агенција и радио Спутњик покренули су у главном граду Либана, Бејруту, 24-часовно емитовање на арапском језику, преносе "РИА Новости".

Оно што је занимљиво јесте да је емитовање почело данас на некадашњем таласу Би-Би-Сија.

"Од данас можете да слушате програме Спутњика на фреквенцији коју је раније користио арапски радио Би-Би-Си. У јануару ове године британска редакција је потпуно обуставила емитовање у Либану због недостатка средстава", наводи се.

Шеф радија Спутњик у Либану Дмитриј Тарасов казао је да је далеке 1938. године, када је Би-Би-Си покренуо радио у Либану, изабрао као слоган фразу "Лондон је овде" или "Лондон говори", али сада "овде - Москва говори".

Осим тога, сигнал радио станице Спутњик протеже се и на територију суседне Сирије.

Додаје се да ће арапске радио емисије Спутњика водити познати арапски новинари из региона, а да ће у програму бити и програми из Каира и Москве о различитим темама.

"У етру ћемо углавном имати информативне и аналитичке садржаје. Разговараћемо о међународним темама и проблемима који погађају либанско друштво, јер друштвене теме наилазе на велики одзив код домаће публике", казала је главна уредница Спутњик арапског радија и подкаста Лина Андрејченко.

Осим тога, на новој фреквенцији биће емитован и велики број арапских програма РТ.

Спутњик Арабик почео је са радом 4. фебруара 2015, исте године када је мултимедијални центар ове агенције отворен у Каиру (Египат). Редакција се налази у Москви.

Арапски Спутњик комбинује веб страницу и вести на арапском језику, емитује на ФМ таласима у Либану, Ираку и Сирији, као и на званичном сајту на интернету и на мобилним апликацијама.

Око три милиона људи прати Спутњик Арабик На друштвеним мрежама.

image