Русија

Руски сенатор: Гушење руских медија и прогон новинара почели још 2013. године

Није тачно да се ситуација закомпликовала након почетка Специјалне војне операције, прогон је почео још пре десет година, изјавио је Алексеј Пушков
Руски сенатор: Гушење руских медија и прогон новинара почели још 2013. године© Federation Council of Russia/via Globallookpress.com

Гушење руских медија и прогон новинара по професионалној основи започети су још пре Специјалне војне операције (СВО), у периоду од 2013. до 2014. године, изјавио је сенатор Руске Федерације Алексеј Пушков, преносе "РИА Новости".

"Када кажу да се ситуација закомпликовала након почетка СВО, то није тачно. Гушење руских медија и прогон новинара који су сарађивали са руским медијима или новинарима који раде у иностранству, практично на професионалној основи, почели су још 2013-2014 године", казао је Пушков на форуму "Цела Русија-2023".

Како је нагласио, поготово је он добро упознат са тим, јер је у то време предводио руску делегацију у Парламентарној скупштини Савета Европе.

"Стално смо покушавали да скренемо пажњу Савету Европе, у којем смо у потпуности учествовали, на кршење права новинара у Украјини, Молдавији и балтичким државама. У Молдавији је већ тада почело гушење руских телевизијских канала", подсетио је.

У Сочију је отворен 27. форум савременог новинарства "Цела Русија-2023", на коме учествују новинари из руских региона. 

Председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов рекао је да је форум ове године привукао више од 1.000 учесника. 

Соловјов је такође истакао да се формат догађаја мења и постаје "пословнији".

image