Свет

Папа: Католичка црква би могла да благослови истополне парове

Католичка црква и даље сматра истополне везе грешним, али папа истиче да канонско право не покрива све, те одређеним питањима треба приступати са "пастирском мудрошћу"
Папа: Католичка црква би могла да благослови истополне парове© TANJUG/AP Photo/Andrew Medichini

Папа Франциско наговестио је да би Црква могла да благослови истополне парове, наводи Би-Би-Си.

Одговарајући групи кардинала који су тражили да појасни ово питање, поглавар Католичке цркве је рекао да свако тражење благослова треба да буде третирано са "пастирским милосрђем".

"Не можемо да будемо судије које само поричу, одбијају и искључују", поручио је папа Франциско. 

Он је додао, међутим, да Црква још увек сматра истополне везе "објективно грешним" и да неће признати истополне бракове. 

То је био само један од захтева упућених папи уочи глобалног скупа који почиње у среду у Ватикану и требало би да траје више недеља, а на коме ће се разговарати о будућности Цркве.

Благослов у Католичкој цркви је молитва или молба, коју обично изговара свештеник, тражећи да Бог благонаклоно гледа на оне који се благосиљају.

Бискупи у бројним земљама, укључујући Белгију и Немачку, почели су да дозвољавају свештеницима да благосиљају истополне парове, али став црквених власти остаје непромењен.  

Доктринарна канцеларија Ватикана је 2021, након сличног захтева за појашњењем ове материје, пресудила да се таква пракса не дозволи. 

Пастирска мудрост

Одговарајући на последњи захтев, папа је навео да Црква брак схвата као "искључиву, стабилну и нераскидиву заједницу мушкарца и жене" и да треба избегавати "било коју врсту обреда који би могао да буде у супротности са тим уверењем".

Он је, међутим, додао, да када се тражи благослов, то је исказивање молбе Богу за помоћ, те да пастирска разборитост мора на адекватан начин да препозна различите облике благослова. 

Наводно сугеришући да тражење благослова треба да буде разматрано од случаја до случаја, папа је истакао да "одлуке које могу да буду део пастирске мудрости у одређеним околностима, не морају нужно да постану правило". 

"Канонско право не треба и не може да обухвати све", оценио је поглавар Католичке цркве.  

Додао је да Црква треба увек у односима са људима да приступа са "љубазношћу, стрпљењем, разумевањем, нежношћу и охрабривањем".

У фебруару је гласање високих личности у Цркви Енглеске подржало предлог да се дозволи молитва за благослов за истополне парове.

То би значило да би истополни пар, након законског склапања брака, могао да оде у Англиканску цркву на службе које укључују молитве посвећења, захвалност и Божји благослов.

image