Свет

Пољски министар одбране: Миграциони пакт ЕУ раван самоубиству

Многи мигранти не желе да се интегришу у европско друштво и желе да наметну свој поредак Европи, што је изузетно опасно, сматра Маријуш Блашчак
Пољски министар одбране: Миграциони пакт ЕУ раван самоубиствуwww.globallookpress.com © Yasin Akgul/dpa

Пакт о миграцији који Европска унија намерава да усвоји је самоубилачки, изјавио је пољски министар одбране Маријуш Блашчак.

"То је политика самоубиства коју спроводе елите Европске уније и која се повезује са друштвеним инжењерингом, са покушајем да се обнови следећа етапа еволуције и промени становништво у Европи", казао је Блашчак за "Пољски радио", говорећи о плановима за пресељење илегалних миграната у земље ЕУ.

Блашчак је напоменуо да многи мигранти не желе да се интегришу у европско друштво.

"Они уопште не желе да се интегришу, напротив, желе да наметну свој поредак Европи. То је изузетно опасно, а тај механизам пресељења је само подстицај за нове таласе миграната да стигну у ЕУ. То је самоубиство, које не желимо да извршимо", указао је.

Пољски министар одбране је додао да ће на наредним изборима, који ће бити одржани за две недеље, на власти остати партија Право и правда (ПиС) Јарослава Качињског, као и да ће Пољска задржати чврст став по питању миграција. 

"ПиС је гарант чврсте и одлучне политике. Јасно нам је да ће опозиција, ако дође на власт, пристати на пресељавање миграната", истакао је Блашчак.

Недавно је влада Пољске саопштила да планира да избеглицама из Украјине наплаћује храну и смештај након четири месеца боравка у државном смештају.

Више од милион украјинских избеглица нашло је привремени дом у Пољској од краја фебруара ове године. Међутим, ресурси Пољске пресушују због кризе трошкова живота и оптерећења буџета, па је мигрантима све теже да нађу станове и добију подршку, пренео је Ројтерс.

image