Свет

ЕУ захтева да Пољска одговори на питања о малверзацијама са визама за мигранте

Након што су се појавиле оптужбе, крајем августа смењен je заменик министра иностраних послова, а Биро за борбу против корупције наложио је да се изврши претрес министарствa
ЕУ захтева да Пољска одговори на питања о малверзацијама са визама за мигрантеwww.globallookpress.com © Krystian Maj

Европска унија затражила је од Пољске да објасни наводе о широко распрострањеним малверзацијама са визама за мигранте, преноси Би-Би-Си.

Пољски медији су известили да су мигранти плаћали 5.000 долара у пољским конзулатима и приватним компанијама, да би добили визе за Пољску.

Портпаролка Европске комисије је изјавила да је Брисел дао Пољској две недеље да одговори на детаљна питања о визама. Пољска влада је саопштила да су ове оптужбе "апсурдне".

"Највећи пољски скандал у 21. веку"

И Немачка је у уторак затражила од Пољске да достави податке о броју издатих виза, као и о држављанству оних који су добили визе.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер је телефоном разговарала са својим пољским колегом Маријушом Каминским, у вези са "озбиљним оптужбама" око издавања виза за мигранте.

Пољска влада је признала да је на стотине виза илегално издато, али је оспорила тврдње опозиције према којима је тај број далеко већи.

Владајућа странка Право и правда (ПиС), позната је по оштром ставу о имиграцији, а на парламентарним изборима, заказаним за 15. октобар, наступа са жестоком антиимиграционом платформом.

Опозиција је ову аферу назвала "највећим скандалом са којим се Пољска суочила у 21. веку" и "случајем корупције на највишем нивоу власти". Према наводима опозиције, ради се о "неколико стотина хиљада виза за мигранте из Азије и Африке."

Камински је за пољски радио "Зет" коментарисао разговор који је имао са немачком министарком: "Негирао сам апсурдне акције опозиције које штете Пољској", додајући: "Нормално је да је министарка била забринута. Рекао сам јој да не верује у те глупости."

Након што су се појавиле ове оптужбе, у Пољској је крајем августа смењен заменик министра иностраних послова Пјотр Вавржик, а Биро за борбу против корупције наложио је да се изврши претрес министарства. Поводом ових навода, оптужено је седам особа, од којих се троје налазе у притвору.

Ко тргује људима?

Како показују анкете, уочи парламентарних избора странка "Право и правда" води, али није јасно да ли ће освојити апсолутну већину.

Опозиција је искористила овај скандал, указујући да је политика владе у сузбијању имиграције била неуспешна.

Пољска је прошле године подигла челичну баријеру, дугу 187 километара, дуж границе са Белорусијом и распоредила на хиљаде војника у пограничном подручју како би спречила мигранте да уђу на пољску територију.

Варшава се суочила са озбиљном мигантском кризом током зиме 2021, на граници са Белорусијом. Тада је Варшава оптужила Минск да подстиче мигранте да улазе у Пољску, а потезе белоруских власти је прогласила за "непријатељске активности". Такође, Варшава је жестоко критиковала планове ЕУ да у Пољску пошаље мигранте из медитеранских земаља.  

Током последњих недеља, питање имиграција изазвало је много пажње у Европи. У Италију је на острво Лампедуза за само три дана приспело око 8.000 миграната, због чега је италијанска влада затражила помоћ ЕУ.

Заменик пољског премијера Јарослав Качињски је недавно изјавио да размештање миграната унутар ЕУ "у суштини подстиче трговину људима."

Владајућа партија у Пољској осудила је филм редитељке Агњешке Холанд "Зелена граница", који се бави мигрантском кризом на граници са Белорусијом, зато што "нарушава углед земље и наноси штету части Пољака."

image