Свет

"Блумберг": Америчка војска спремна да испоручи ракете дугог домета Кијеву

Помоћник секретара америчке војске за набавку и опрему Даглас Буш казао је да се "војска већ определила за ракете које ће послати Украјини, али да све зависи од одлуке америчког председника Џозефа Бајдена"
"Блумберг": Америчка војска спремна да испоручи ракете дугог домета Кијеву© South Korean Defense Ministry via Getty Images

Америчка војска спремна је да пребаци у Украјину ракете дугог домета АТАЦМС када амерички председник Џозеф Бајден донесе одговарајућу одлуку, изјавио је помоћник секретара америчке војске за набавку и опрему Дагласа Буша, преноси "Блумберг".

"Већ је одлучено које ћемо ракете испоручити. Спремни смо када и ако председник одлучи да то уради", казао је Буш.

Како је навео, војска се већ определила за ракете које ће послати Украјини, напоменувши да Оружане снаге Украјине већ имају лансере који су погодни за АТАЦМС, али ће им бити потребне мање модификације.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова недавно је упозорила да ће Кијев користити америчке ракете АТАЦМС у терористичке сврхе за напад на цивилну инфраструктуру градова Донбаса и Крима.

"Што се тиче испоруке ракета великог домета кијевском режиму, треба разумети да ће злочиначки режим у Кијеву ту врсту оружја користити углавном у терористичке сврхе за нападе на друштвене објекте и стамбена насеља градова Донбаса и Крима", нагласила је Захарова.

Троје америчких званичника изјавило је недавно за Ен-Би-Си њуз да је председник САД Џозеф Бајден рекао на састанку с украјинским председником Владимиром Зеленским да ће Америка послати Кијеву ракете дугог домета АТАЦМС.

Званичници који су желели да остану анонимни нису прецизирали када ће ракете бити послате Кијеву, а наводно се ради о мањем броју ове врсте наоружања.

image