Свет

Аларм у Борељовој башти: После пацова најезда стеница

Док се на друштвеним мрежама појављују слике стеница у париском метроу, пси у биоскопима траже ове инсекте, а надлежни дезинфикују возове, француске власти воде политичку дебату да ли се ради о већој најезди и треба ли питање прогласити проблемом јавног здравља
Аларм у Борељовој башти: После пацова најезда стеницаwww.globallookpress.com © © Luc Nobout

Најезда стеница широм Француске изазива параноју међу туристима и постаје болна тачка за власти док се Париз спрема да буде домаћин Олимпијских игара следеће године, пише "Блумберг".

На друштвеним мрежама објављени су видео снимци на којима се могу се видети ови инсекти како пузе преко седишта у париском метроу и брзим возовима. Оператор јавног транспорта РАТП, који управља париским метроом, трамвајима и аутобусима у писаној изјави је навео да је истражио и да нису пронађене стенице у јавном превозу.

Почетком септембра, ланац биоскопа "УГЦ" објавио је саопштење у којем су навели да су ангажовали псе, како би открили стенице у "Берси театру" након упита клијената. 

Нејасно је да ли је дошло до веће најезде, али то је постало политичко питање у Француској, која је тренутно домаћин Светског рагби купа. Министар саобраћаја Клемен Бон планира да одржи хитан састанак са операторима јавног саобраћаја како би разговарали о могућим решењима. Премијерка Елизабет Борн изјавила је да влада тражи дугорочно решење за откривање најезде и подршку онима који су њоме погођени, док Министарство здравља препоручује да путници провере хотелске кревете, а онима који купују половни намештај или душеке саветује се да буду нарочито опрезни.

Стенице су постале и средство критике власти од стране опозиције. Заменик градоначелника Париза Емануел Грегоар позвао је председника Емануела Макрона да оформи радну групу која ће помоћи са најездом у престоници, додајући у писму Борновој да "нико није безбедан" од пустошења стеница. Он сматра да влада треба да прогласи питање проблемом јавног здравља уочи Олимпијаде следеће године у јуну.  

Поједини извештаји указују да је најезда почела да се шири и преко граница Француске. Лучке власти у Тангеру у Мароку навеле су да су стенице откривене на путничком броду из Марсеја, известили су медији. "Јуростар", оператор експресних возова саопштио је да планира да уведе "превентивне третмане" дуж целе своје мреже.

Једна путница "Евростара" окачила је на свом налогу на друштвеној мрежи Икс неколико фотографија нечега што изгледа као буба на њеној одећи са натписом: "Понедељак, 25. септембар у 'Евростару', воз Лондон-Париз 6.00". Портпарол компаније рекао је да ће возове дезинфиковати на захтев или када постоји макар и најмања сумња да је загађен стеницама. 

Према подацима државне Агенције за храну, животну средину и здравље између 2017. и 2022. године више од једног од десет домова у Француској било је под најездом стеница, што је укупно коштало 1,4 милијарди евра. 

Почетком јуна, париске власти саопштиле су да мењају приступ у борби са једним другим штеточинама које су терорисале град - пацовима. "На предлог градоначелнице Ан Идалго одлучили смо да оснујемо комитет који ће се бавити питањем суживота са пацовима", саопштила је тада Ан Суири, заменица градоначелника задужена за јавно здравље.  

Како је додала, задатак новооснованог одбора биће да пронађе решење за проблем са глодарима које је "ефективно, али није неподношљиво за Парижане". 

image