Свет

Фицо поручио европским социјалистима: Избаците ме из странке, не мењам став о Украјини

Роберт Фицо каже да ће његова влада пружити хуманитарну помоћ и испунити финансијске обавезе према Украјини, али да неће послати "ни један метак више"
Фицо поручио европским социјалистима: Избаците ме из странке, не мењам став о Украјини© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Бивши премијер Словачке Роберт Фицо, који је са странком Смер ССД недавно однео победу на парламентарним изборима, саопштио је да неће променити став о Украјини и да би радије "платио цену" искључења из Партије европских социјалиста (ПЕС).

"Ако искључење из међународне партије треба да буде цена за спровођење истинске левичарске агенде у Словачкој и изношење суверених мишљења, спремни смо да платимо такву цену", рекао је Фицо у видео-снимку објављеном на друштвеним мрежама након што је лидер ПЕС-а, шведски политичар Стефан Лофвен запретио да би Смер ССД могао да буде избачен из странке.

Фицо је Лофвенове изјаве у шведским медијима описао као "уцену" и рекао да очекује честитке, а не претње, преноси Еурактив.

Он је речи шведског политичара назвао "недемократским и ауторитарним" и поновио да је његова странка осудила "руску употребу силе у Украјини, али да се њихово мишљење о миру у Украјини" неће променити.

Партија Смер ССД је недавно поновила свој став о Украјини, рекавши да би Европска унија требало да тражи дипломатско решење и преговара о мировном споразуму уместо да шаље оружје Кијеву.

Фицо је рекао да ће његова влада пружити хуманитарну помоћ и испунити финансијске обавезе према Украјини, али да неће послати "ни један метак више".

Партија европских социјалиста суочава се са поновним позивима да избаци Смер из својих редова, а лидери Европске зелене партије рекли су да њихово даље чланство "није разумљиво".

"Ово је тренутак истине за Групу социјалиста и демократа у Европском парламенту. Они морају да одлуче да ли заиста желе да наставе да седе у групи са посланицима ЕП из странке, која отворено шири дезинформације Кремља, напада мањине и слободу штампе", рекли су Тери Рајнке и Филип Ламбертс, копредседници групе Зелени-Европски слободни савез, која је део Европског парламента.

Фицова партија Смер први пут је суспендована из Партије европских социјалиста (ПЕС) на десет месеци 2006. године, као одговор на њену коалициону владу са крајње десничарском Словачком националном партијом. Нове претње суспензијом уследиле су 2015. године због антимигрантске реторике.

Од тада, ПЕС Смеру даје половичну подршку, с обзиром на његове социјалистичке корене и потребу за четири посланика које та странка има у посланичкој групи Напредни савез социјалиста и демократа (С&Д) у Европском парламенту.

Европски социјалисти суочавају се са све већим притиском других политичких група, посебно Европске народне странке десног центра (ЕПП), коју је ПЕС увек критиковао због тога што у својим редовима има странку Фидес премијера Мађарске Виктора Орбана.

Странка Фидес и партија Смер имају сличну реторику када су у питању Русија и Украјина.

Иако је Фидес на крају избачен из ЕПП, социјалисти из ЕУ никада нису предузели адекватне мере да се суоче са својим "проблематичним дететом" Смером, додаје Еурактив.

image