Свет

Фицо: Приоритет нове словачке владе обнова граничне контроле са Мађарском

Мађарски премијер Виктор Орбан и министар спољних послова Петер Сијарто честитали су раније Фицу изборну победу, уз напомену да се његови ставови по питају миграција поклапају са мађарским
Фицо: Приоритет нове словачке владе обнова граничне контроле са Мађарскомwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Приоритет нове словачке владе ће бити поновно покретање контроле на граници са Мађарском како би се зауставио прилив илегалних миграната, изјавио је победник парламентарних избора и лидер странке Смер-ССД Роберт Фицо.

"Једна од првих одлука владе мора да буде обнављање граничне контроле са Мађарском", поручио је Фицо на конференцији за медије, преноси Ројтерс.

Он је додао да су контроле потребне дуж читаве границе са Мађарском.

Мађарски премијер Виктор Орбан и министар спољних послова Петер Сијарто честитали су раније Фицу изборну победу, уз напомену да се став бившег премијера Словачке по питању сукоба у Украјини и миграција поклапа са мађарским, пишу "РИА Новости".

Фицо је водио снажну кампању против илегалне миграције уочи избора, критикујући прелазну владу што није учинила више и што није суспендовала европска шенгенска правила.

На јучерашњим изборима највише гласова је освојила странка Смер-ССД бившег премијера Роберта Фица за коју је гласало 22,94 одсто грађана, док је другопласирана Прогресивна Словачка (ПС) са 17,96 процената гласова.

На изборе је изашло више од 68 одсто бирача.

image