Свет

Француска ће наоружавати Јерменију

Французи настоје да са Јерменијом продубе одбрамбену сарадњу, надајући се да ће тако искористити захлађење односа Јеревана и Москве
Француска ће наоружавати Јерменију© Tanjug/Tigran Mehrabyan/PAN Photo via AP

Француска ће Јерменији, усред ескалације тензија са Азербејџаном, послати војну опрему, најавила је француска министарка спољних послова Катрин Колона. 

"Француска је пристала да склопи будуће уговоре са Јерменијом за испоруку војне опреме како би та земља могла да се одбрани", рекла је она на конференцији за новинаре у Јеревану, иако није прецизирала врсте опреме које ће овој држави обезбедити.

Париз и Јереван, како "Политико" оцењује, већ дуго имају јаке дипломатске везе, а Француска је домаћин великом делу јерменске дијаспоре. Француска је 2001. године био међу првим западним престоницама које су изјавиле да је постојао геноцид над Јерменима, две деценије пре него што су то учиниле Сједињене Државе. 

Последњих месеци Французи, како медиј додаје, настојали да са Јерменијом продубе одбрамбену сарадњу, надајући се да ће тако искористити захлађење односа Јеревана и Москве.

Крајем септембра, Колона је најавила и да ће Француска послати војног аташеа у амбасаду те земље у јерменској престоници, а онда је за викенд француски министар оружаних снага Себастијен Лекорну — који је у редовном контакту са својим јерменским колегом Суреном Папикијаном — поручио да ће новоформирана одбрамбена мисија у амбасади свакодневно сарађивати са јерменским оружаним снагама и властима да "процене њихове потребе, посебно у погледу одбране и заштите".

Премијер Јерменије Никола Пашињан, изјавио је раније да је потребно "компензовати оне савезе који нису успели, а на које је Јерменија рачунала када је реч о својој безбедности", те да је потребно "раширити круг партнера, који ће да осигурају ту безбедност". 

То није остало непримећено, па је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио да је тренутно међу онима који управљају Јерменијом пуно оних који желе да изгубе Русију као пријатеља и да стекну нове пријатеље. Он је тамошње руководство упозорио и да би требало да запамте каква је била судбина оних који су се ослањали на Сједињене Америчке Државе.

image