Свет

Амбасадори ЕУ постигли договор о реформи миграционе политике

Амбасадори 27 земаља одржали су разговоре у Бриселу након што су Италија и Немачка решиле неспоразум око добротворних организација за спасавање миграната заглављених у Средоземном мору
Амбасадори ЕУ постигли договор о реформи миграционе политикеwww.globallookpress.com © Cecilia Fabiano

Амбасадори ЕУ у среду су постигли коначни договор о реформама миграционе политике, саопштило је председништво Уније, преноси "Дојче веле".

"Амбасадори ЕУ постигли су договор о регулативи која се односи на кризне ситуације и случајеве 'више силе' у области миграција и азила", саопштило је на Иксу ротирајуће председништво ЕУ, коме тренутно председава Шпанија.

Споразум ће представљати основу за преговоре између чланица ЕУ и Европског парламента, а о мерама ће се вероватно гласати следеће године.

Амбасадори 27 земаља одржали су разговоре у Бриселу након што су Италија и Немачка решиле неспоразум око добротворних организација за спасавање миграната заглављених у Средоземном мору.

Земље ЕУ настоје да ревидирају политику како би осигурале да ће Унија деловати јединствено у случају великог прилива тражилаца азила.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен похвалила је постигнути споразум, назвавши га "прекретницом".

"Веома сам срећна што су се државе сложиле о регулисању кризе, што је важан део слагалице у пакту о миграцијама и азилу", изјавила је шведска министарка за миграције Марија Малмер Стенергард, пренео је Ројтерс.

Она је истакла да сада могу да буду настављени преговори Савета Европе, Европске комисије и Европског парламента.

"Важно је да се постигне споразум, да би се увео ред на спољним границама ЕУ и смањио прилив миграната", рекла је Малмер Стенергард.

Споразум, који ће чинити основу за преговоре између држава чланица и Европског парламента, даће могућност земљама да прилагоде правила азила и миграције у кризним временима, навела је агенција.

Данашњи састанак био је последња прилика да се постигне договор
пре него што се лидери ЕУ састану у Гранади, у Шпанији, сутра и у петак, где би требало да разговарају о илегалној миграцији усред повећаног броја долазака преко Средоземља, укључујући и на италијанско острво Лампедузу.

Земље попут Пољске и Мађарске и даље се оштро противе пријему људи који стигну са Блиског истока и Африке, али 27 држава ЕУ и даље могу да постигну већински договор који ове две земље не могу да блокирају.

image