Свет

Истраживање у Француској: За нереде крив неуспех миграционе политике

Значајан бој грађана и даље подржава органе реда (64 одсто), али се то није прелило на владу, коју подржава свега 27 процената испитаних
Истраживање у Француској: За нереде крив неуспех миграционе политике© TANJUG/AP Photo/Michel Euler

Велика већина Француза, чак 84 одсто, осуђује талас насиља који је уследио након смрти седамнаестогодишњег Наела, показују подаци најновијег истраживања за "Фигаро". 

Тинејџера је убио полицајац током саобраћајне контроле, а током вишедневних немира који су захватили земљу, мета су били званичници, јавне зграде и продавнице, док је штета процењена на неколико стотина милиона евра.

Иако се чини да је тренутно дошло до затишја, Французи се плаше нових напетости: чак 89 посто испитаника је забринуто за будућност земље.

За разлику од остатка популације, само симпатизери странке Непокорена Француска - њих 60 одсто - кажу да разумеју то "урбано насиље". Тај став је, оцењује "Фигаро", у складу са ставом лидера странке Жан-Лик Меланшона и његових следбеника, који су, како се наводи, дуго одбијали да позову на смиривање ситуације. 

Лист примећује да иако значајан бој грађана и даље подржава органе реда (64 одсто), то се није прелило на владу, коју подржава свега 27 посто испитаних - као што се понекад дешава у кризним временима.

Насупрот томе, Французи очекују оштрије мере од извршне власти, нарочито по питању имиграције, па тако 59 одсто захтева пооштравање закона који је најављен за јесен. Они недавне догађаје доживљавају као последицу неуспеха миграционе политике, што није сасвим неосновано, оцењује лист.

С друге стране, то је супротно тврдњи француског министра унутрашњих послова Жерала Дарманена да је међу ухапшенима било 90 одсто Француза, те да су проблем млади преступници, а не странци. 

То, ипак, не спречава 71 одсто испитаника да се ограде од министра и да захтевају смањење миграција. Осим тога, они подржавају и предлоге Националног окупљања и других националиста, као што су пооштравање прописа о кривичној одговорности малолетника (78 одсто) и новчаном кажњавању родитеља делинквената (77 посто).

image