Свет

Берлин (још) не планира да пошаље ракете "таурус" Кијеву

Забринутост канцелара Олафа Шолца да би ракете домета 500 километара могле да проузрокују рат између НАТО-а и Русије засад стопирале испоруку овог оружја
Берлин (још) не планира да пошаље ракете "таурус" Кијевуwww.globallookpress.com © SVEN SIMON

Немачка неће дозволити испоруку ракета дугог домета "таурус" Украјини у блиској будућности, пренео је "Билд", позивајући се на изворе у владама Немачке и Украјине.

"Немачка влада не планира да у догледној будућности испоручи крстареће ракете 'таурус', које украјинска војска упорно тражи", пише лист додајући да Берлин није експлицитно стопирао ову врсту војне помоћи, али да је евидентно да је мало вероватно да ће се то ускоро догодити.

По наводима листа, одлука да се стопира испорука ракета дугог домета је повезана са ставом канцелара Олафа Шолца који је у више наврата изнео забринутост да би такво оружје могло да зађе дубоко у руску територију, те доведе до ескалације сукоба.

Канцелар је напоменуо да његова земља пружа значајну подршку Кијеву, али да не жели да рат прерасте у сукоб НАТО-а и Русије.  

Домет ракета "таурус" је 500 километара, а Немачка до сада ништа слично није слала Украјини. Због бојазни од директног сукоба с Руском Федерацијом, немачки званичници су говорили да ће домет ракета које би отишле на фронт бити скраћен.

"Таурус" је немачка верзија пројектила "сторм шедоу" и "скалп" које су Велика Британија и Француска већ послале. Дизајниран је да уништи ојачане структуре и инфраструктуру.

Украјина је први пут затражила систем у мају, а високе званичници Шолцове партије демократа и њених коалиционих партнера, Зелених и Слободних демократа, подржали су њихово слање Кијеву.

Према писању "Волстрит џорнала", чак и ако "таурус" буде послат, Украјини ће бити потребно време да почне да га примењује, пре свега јер би украјински авиони из совјетског доба морали да буду "дорађени" да носе ту ракету.

image