Свет

Немачка: Украјина има право да гађа руску територију ракетама "таурус"

Председница Одбора за одбрану немачког Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман позвала је да се пројектили одмах испоруче Кијеву
Немачка: Украјина има право да гађа руску територију ракетама "таурус"Getty © Photo by South Korean Defense Ministry via Getty Images

На основу међународног права Украјина има право да гађа војне мете на територији Русије немачким ракетама "таурус", истакла је председница Одбора за одбрану немачког Бундестага Мари-Агнес Штрак-Цимерман, напомињући да би умањена војна подршка Украјини само одложила постизање мира.

"Морамо хитно да испоручимо 'таурус', пошто украјинска војска циљаним употребом крстарећих ракета може значајно да поремети снабдевање руских трупа", рекла је Штрак-Цимерман за медијску групу "Функе", додавши да би украјински ракетни напади на руску територију били легитимни, јер се преко њих организује снабдевање руске војске.

Она је, наиме, раније истакла да немачки канцелар Олаф Шолц лично блокира слање 'тауруса' Украјини зато што се плаши сукоба са Русијом.

"Таурус" је немачка верзија пројектила "сторм шедоу" и "скалп" које су Велика Британија и Француска већ послале. Дизајниран је да уништи ојачане структуре и инфраструктуру попут, рецимо, инфраструктуре Керечког моста, једине везе која повезује полуострво Крим са копненим делом Русије.

image