Свет

Европски парламент: Рат у Украјини и инфлација исцрпели су буџет ЕУ

Европској унији потребно је више средстава како би могла да одговори на кризе, наводи се у објави ЕП на друштвеној мрежи Икс
Европски парламент: Рат у Украјини и инфлација исцрпели су буџет ЕУ© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Рат у Украјини и инфлација исцрпели су резерве дугорочног буџета Европске уније, објављено је на налогу Европског парламента на друштвеној мрежи Икс.

"Европској унији потребно је више средстава како би могла да одговори на кризе", наводи се у објави.

Посланици Европског парламента (ЕП) сматрају да дугорочни буџет Европске уније (2021-2027) мора да укључи последице руско-украјинског сукоба у Украјини, подршку Кијеву, јачање стратешке аутономије ЕУ и већу флексибилност за одговор на кризе и у том смислу траже већа издвајања од оних које је предложила Европска комисија.

Они предлажу додатних 10 милијарди евра, од чега највише средстава, пет милијарди евра за два инструмента која обезбеђују ЕУ већу прилагодљивост у одговору на неочекиване догађаје.  

Дугорочни буџет Европске уније, међутим, већ је довољно оптерећен "догађајима без преседана", а како се наводи у саопштењу које је објављено на сајту ЕП они се нису могли предвидети 2020. године када је буџет усвајан, због чега је неопходна његова ревизија. Дугорочним буџетом, како се објашњава, одређује се годишња потрошња ЕУ, као и колико новца може бити уложено у различите приоритете попут подршке пољопривредницима, регионима, пословању, студентима или истраживачима.

Сукоб у Украјини драматично је изменио геополитичку ситуацију на континенту, а ЕУ се обавезала да ће подржавати Кијев, послала је финансијску и хуманитарну помоћ и договорила повећање производње муниције и ракета за Украјину. Уз то, милиони украјинских избеглица потражили су уточиште у земљама ЕУ, наводи се у извештају. 

Раст каматних стопа, који су иницирале централне банке како би обуздале инфлацију, довео је до раста трошкова задуживања повезаних са планом пост-ковид опоравка, што такође оптерећује буџет ЕУ. Ту су и други изазови попут сталног раста миграторних токова и потребе да се осигура аутономија ЕУ у критичним индустријама. 

Предлог ревизије буџета који је осмислила Европска комисија и представила га у јуну ове године предвиђа формирање новог финансијског инструмента за Украјину вредног 50 милијарди долара који би служио за задовољавање хитних потреба ове земље, али и дугорочне модернизације. Затражено је и јачање буџета са 15 милијарди евра за решавање мигрантског питања, одговора на спољне изазове и развијање партнерстава са земљама које нису чланице ЕУ. Додатних 10 милијарди евра, према овом предлогу, било би уложено у програме развоја критичних технологија у областима попут здравства, сировина и свемира. 

image