Свет

Аустрија не да више новца у буџет ЕУ: Има још средстава која још нису искоришћена

Коалициона влада Аустрије, коју предводе конзервативци, често се залаже против онога што описује као "расипну потрошњу"' блока и неких држава чланица, посебно јужних земаља попут Италије
Аустрија не да више новца у буџет ЕУ: Има још средстава која још нису искоришћена© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Аустријски канцелар Карл Нехамер одбацио је данас позив Европске комисије да земље ЕУ дају више новца у заједничку касу блока, тврдећи да би додатни новац уместо тога требало обезбедити уштедама из текућег буџета.

"Постоји финансијски оквир везан за период од 2021. до 2027. године у Европској унији. То је хиљаду милијарди евра. То је толико новца да мора бити могуће решавање буџетских изазова пребацивањем средстава", рекао је Нехамер.

Ројтерс наводи да је председница ЕК Урсула фон дер Лајен раније ове седмице истакла да је ЕУ већ "искористила сваку флексибилност и могућност прераспоређивања" из постојећих фондова.

Коалициона влада Аустрије, коју предводе конзервативци, често се залаже против онога што описује као "расипну потрошњу" блока и неких држава чланица, посебно јужних земаља попут Италије.

Из ЕУ, са друге стране, је поручено да би додатни доприноси требало да се дају кроз нови наменски ток прихода израчунат на основу профитне основе компанија које послују у свакој земљи.

Агенција наводи да ЕК разматра увођење дугорочног буџета блока, који би износио око један одсто економског учинка, и да је ревизија буџета неопходна како би се у заједнички буџет за период 2021-2027. урачунали ефекти глобалне пандемије ковида 19, руске војне интервенције у Украјини, енергетске кризе, инфлације и раста каматних стопа.

"Дефинитивно има пуно потенцијала у Европској унији. Када мислите да сама администрација кошта 13 милијарди евра и, као што сам рекао, има и много средстава која још нису искоришћена", рекао је Нехамер.

image
VV inauguration
banner