Свет

Ексклузива "Њузвика": ФБИ таргетира Трампове присталице уочи избора 2024.

Виши обавештајни званичник рекао је да би Бајденова реторика о домаћем тероризму могла да подстакне његове противнике да предузму екстремније мере
Ексклузива "Њузвика": ФБИ таргетира Трампове присталице уочи избора 2024.© Tanjug/Spencer Platt/Pool Photo via AP

Америчка влада верује да је претња од насиља и великих грађанских немира током председничких избора у САД 2024. толико велика да је тихо створила нову категорију екстремиста које жели да прати и да им се супротстави - армију следбеника Доналда Трампа.

Изазов за Федерални истражни биро, примарну савезну агенцију задужену за спровођење закона, јесте да прати и спречи оно што назива "домаћим тероризмом" без директног позивања на политичке странке или припадности - иако је велика већина његових тренутних "анти-владиних" истрага повезана са Трамповим присталицама, пише "Њузвик" позивајући се на поверљиве податке у које је имао увид.

"ФБИ је у готово немогућој позицији", рекао је један званичник ФБИ и додао да Биро намерава да заустави домаћи тероризам и свако понављање напада на Капитол 6. јануара 2021. Али ФБИ такође мора да сачува уставно право свих Американаца да воде кампању, слободно говоре и протестују, додаје.

Фокусирајући се на бившег председника Трампа и његове МАГА (Учинимо Америку поново великом) присталице, Биро ризикује да провоцира управо антивладине активисте којима антитерористичке агенције желе да се супротставе, рекао је званичник.

"Нарочито у време када се Бела кућа суочава са републиканском опозицијом у Конгресу која тврди да је Бајденова администрација 'наоружала' Биро против десног крила", каже званичник.

"Њузвик" је разговарао са више од десет садашњих или бивших владиних званичника који су специјализовани за тероризам и иако се стручњаци слажу да је тренутна политичка сцена оптерећена и јединствено опасна (са претњом не само насиљем већ, у најекстремнијим сценаријима, вероватно грађанским ратом), многи се такође питају да ли је "тероризам" најефикаснији начин да се опише проблем или да методе борбе против тероризма развијене у протеклој деценији као одговор на Ал-Каиду и друге исламистичке групе представљају најбољи начин за изналажење домаћих решења.

"Тренутно политичко окружење није нешто за шта је ФБИ нужно одговоран, нити би требало да буде", каже Брајан Мајкл Џенкинс, један од водећих светских стручњака за тероризам и виши саветник председника корпорације РАНД.

ФБИ је саопштио да је "претња коју представљају домаћи насилни екстремисти упорна, еволуирајућа и смртоносна".

Циљ ФБИ је да открије и заустави терористичке нападе, а наш фокус је на потенцијалним кривичним делима, насиљу и претњама насиљем, наводе из ФБИ и додају да је "антивладин насилни екстремизам једна од категорија домаћег тероризма, као и један од највећих приоритета ФБИ".

Бајденова администрација представила је Трампа и његове присталице као егзистенцијалну претњу америчкој демократији и говорила о ризику од домаћег тероризма и насиља у вези са изборном кампањом 2024.

"Доналд Трамп и републиканци МАГА представљају претњу самој души ове земље", навео је председник Џозеф Бајден прошлог септембра, први пут експлицитно издвојивши бившег председника. "Републиканци МАГА имају за циљ да доведу у питање не само легитимитет прошлих избора, већ и оних који се одржавају сада и у будућности", рекао је Бајден.

Иако подаци ФБИ показују пад у броју истрага од завршетка низа случајева везаних за 6. јануар, директор ФБИ Кристофер Реј и даље каже да упад у зграду Капитола "није изолован догађај" и да претња "неће нестати никада".

У заједничком извештају Конгресу овог јуна, Биро и Одељење за унутрашњу безбедност кажу да су "претње од домаћих насилних екстремиста порасле у последње две године, и да ће свако даље повећање претњи вероватно одговарати потенцијалним жариштима, као што су избори и кампање високог профила или спорни актуелни догађаји".

Подстицај за терористе

У извештају се закључује да ће друштвено-политички развој догађаја као што су наративи о превари на изборима, упад у Капитол, пандемија ковида и теорије завере које промовишу насиље готово сигурно подстаћи неке домаће терористе да покушају да се укључе у насиље.

Све претње наведене у том параграфу јасно су повезане са америчком десницом, а нарочито са Трамповим МАГА присталицама, наводи "Њузвик".

Одмах после 6. јануара, ФБИ је саставио извештај о домаћем тероризму у којем је променио дефиницију АГААВЕ (антидржавни, насилни екстремизам против власти) од "идеолошких агенди" до "политичких и/или друштвених агенди" тако да такве групе, први пут, могу да буду етикетиране због своје политике, наводи "Њузвик".

Била је то суптилна промена, али огромна за Биро. Трамп и његова војска присталица били су признати као посебна категорија домаћих насилних екстремиста, чак и када је ФБИ јавно говорио да политички ставови никада нису били део његових критеријума за истрагу или спречавање домаћег тероризма.

Где ФБИ види претње је такође јасно из начина на који их категорише, систем који је на површини дизајниран да делује непристрасно суптилно, се променио након напада на Капитол.

"Не можемо и не истражујемо идеологију", тврдио је високи званичник ФБИ новинаре после 6. јануара. "Фокусирамо се на појединце који почине или намеравају да почине насиље или криминалну активност која представља федерални злочин или представља претњу по националну безбедност".

Али ФБИ је отишао корак даље у октобру 2022. када је створио нову подкатегорију - "АГААВЕ-Остали" - оних који су представљали претњу, али се не уклапају у њене анархистичке, милицијске или групе суверених грађана.

Уведена без икакве најаве и први пут овде објављена, нова класификација је званично дефинисана као "домаћи насилни екстремисти који наводе антивладине мотиве за насиље или криминалне активности које нису другачије дефинисане, као што су појединци мотивисани жељом да почине насиље над онима који имају стварну или претпостављену повезаност са одређеном политичком странком или фракцијом одређене политичке партије".

Иако се Трамп и МАГА никада не помињу у званичном опису АГААВЕ-Остали, владини инсајдери признају да се то односи на политичко насиље које се приписује присталицама бившег председника.

У изјави за "Њузвик", ФБИ је рекао да претња АГААВЕ "укључује анархистичке насилне екстремисте, насилне екстремисте из милиције, насилне екстремисте суверене грађане и друге насилне екстремисте - од којих су неки мотивисани жељом да нанесу штету онима који имају стварно или привидно удружење са политичком странком или фракцијом".

"Прешли смо Рубикон", рекао је један високи обавештајни званичник за "Њузвик".

"Трампова војска представља највећу претњу насиљем у земљи... политички... то је реалност и проблем. То је оно са чим ФБИ, као агенција за спровођење закона, мора да се носи. Али да ли Трамп и његове присталице представљају претњу националној безбедности, земљи, да ли представљају претњу грађанског рата? То је компликованије питање. И то је на држави да се бави, а не на ФБИ".

Открића да су неке Трампове присталице посебно на мети ФБИ поклапају се са њиховим оптужбама да их таргетирају и да је ово политичко оруђе репресивне "дубоке државе" у Вашингтону, усмерене на очување политичког утицаја по цену демократије.

Дакле, шта је заправо тероризам када се примењује на америчке грађане и да ли се примењује на тренутну политичку ситуацију? Домаћи тероризам је дефинисан у савезном закону као домаће активности које укључују радње опасне по људски живот које представљају кршење кривичних закона Сједињених Држава или било које државе; и изгледа да имају за циљ да застраше или присиле цивилно становништво; утичу на политику владе застрашивањем или принудом или утичу на понашање владе масовним уништавањем, убиством или киднаповањем.

Влада генерално користи термине домаћи тероризам и домаћи насилни екстремизам међусобно, иако постоје суптилне разлике, од којих је најважније да је тероризам законом дефинисан и да екстремизам избегава ознаку тероризма.

Према ФБИ и Одељењу унутрашње безбедности, реч "насилно" је важна јер заговарање политичких или друштвених позиција и активизма, употреба јаке реторике, па чак и генерализовано филозофско прихватање насилних тактика не представља нужно насилни екстремизам и стога је уставно заштићено, подсећа "Њузвик".

У дефинисању федералног злочина тероризма као кривичног дела, не постоји разлика заснована на политичким ставовима; у питању је једноставно, како наглашава ФБИ, позивање на одговорност оних који крше закон, а у парадигми након 11. септембра, прикупљање обавештајних података и "циљање" домаћих актера како би се спречило да крше закон.

Стручњаци се слажу да ће како се приближавају избори 2024. постојати све већи притисак да се спречи кршење закона, оно што захтева инфилтрацију у политичке кругове и друге контроверзне владине активности.

Виши обавештајни званичник који ради у Канцеларији директора Националне обавештајне службе рекао је да би Бајденова реторика о домаћем тероризму могла да подстакне његове противнике да предузму екстремније мере - посебно оне који су сада изгубили веру у изборе или верују да је систем намештен.

"Дакле, имамо председника који појачава сопствену запаљиву реторику која наводи Доналда Трампа и републиканце да учине исто, што утиче на медије и реторику", рекао је он. "ФБИ? Нашао се у овом хаосу, вероватно упада у невољу, али је углавном изостављен због беса и равнодушности америчке јавности."

image