Свет

Трамп: Одлука о оспоравању избора 2020. године била је моја

Бивши председник САД је првобитно планирао да објави доказе о наводном намештању америчких избора 2020. године након што је против њега подигнута оптужница у Џорџији, али је по савету адвоката одлучио да их сачува за предстојећа суђења
Трамп: Одлука о оспоравању избора 2020. године била је моја© Фото Танјуг/House Select Committee via AP, File

Бившем председнику САД Доналду Трампу су након избора 2020. године многи давали различите савете, али након што их је све размотрио и пре свега узео у обзир свој став, одлучио је да резултате избора формално оспори, открио је он у интервјуу за Ен-Би-Си. 

"Слушао сам различите људе. И када сам све сабрао, закључио сам да су избори били намештени. То је била моја одлука", рекао је Трамп. 

Упитан зашто је одлучио да оспори резултате избора чак и након што су му "правници у његовој администрацији и кампањи" рекли да је изгубио.

"Нисам их поштовао као правнике",  рекао је он и додао да "игром случаја зна да су избори били намештени" алудирајући на доказе које је првобитно планирао да објави након што је Џорџија подигла оптужницу против њега због оспоравања изборних резултата. 

По савету његовог садашњег правног заступника, докази ће уместо тога бити део његове одбране у предстојећим суђењима.

Бивши амерички председник је говорио и о својој улози у нападу на Капитол шестог јануара 2021. године.

"Пре свега, имао сам врло мало везе са 6. јануаром. Замолили су ме да се обратим, а ја сам био председник Сједињених Америчких Држава. То ми је дозвољено", рекао је Трамп.

Како је додао, тада су се окупиле стотине хиљада људи, што је био "леп призор", а он је том приликом говорио "мирно и патриотски". Тог дана је, како додаје, размишљао о одласку у Капитол, али му је Тајна служба саветовала да се врати у Белу кућу.

Он је даље поновио да је до нереда дошло зато што је тадашња шефица Представничког Дома америчког Конгреса председница Ненси Пелоси одбила његову понуду за распоређивање додатних 10.000 војника Националне гарде. 

"Она је одговорна за 6. јануар", рекао је Трамп. 

Напоменуо је да је однос власти према онима који су се тада окупили био један од разлога зашто је одлучио да се кандидује за реизбор.

"Људи који су отишли ​​тамо, они који нису ни ушли у зграду, тешко су страдали", рекао је бивши председник Америке. 

Министарство правде САД је до сада покренуло 1.100 тужби против оних који су били присутни 6. јануара, а напори се настављају.

image
VV inauguration
banner