Свет

Бајден: Састанак са Сијем могућ, али још није организован

Одлука о сусрету двојице државника следећег месеца у Сан Франциску очекује се након посете кинеског министра спољних послова Ванг Јиа Вашингтону
Бајден: Састанак са Сијем могућ, али још није организованwww.globallookpress.com © White House

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден изјавио је да би се потенцијално могао састати с кинеским колегом Си Ђинпингом на маргинама самита Азијско-пацифичке економске сарадње следећег месеца у Сан Франциску.

"Такав састанак није организован, али постоји могућност", одговорио је Бајден упитан о могућности директног састанка двојице лидера, пренео је АП.

Претходно је "Волстрит џорнал" објавио, на основу изјава појединих званичника из Бајденове администрације, да Бела кућа прави планове за сусрет председника САД и Кине и у Сан Франциску.

По писању листа, планови ће се учврстити када кинески министар спољних послова Ванг Ји буде дошао у Вашингтон, што се очекује у наредним недељама.

Последњи пут двојица државника су се сусрели на самиту Г20 у Индонезији прошле године.

Отад су се односи две силе значајно погоршали – поред инцидента с "кинеским шпијунским балоном", који то није био, порасле су тензије и због ситуације с Тајваном, посебно након новог уговора вредног 500 милиона долара за испоруку америчког оружја Тајпеју.

Бајденов саветник за националну безбедност Џејк Саливан и кинески министар спољних послова Ванг Ји разговарали су прошлог месеца на Малти, након што су државни секретар САД Ентони Блинкен, министарка финансија Џенет Јелен, секретарка за трговину Ђина Раимондо и изасланик за климатске политике Џон Кери у последњим месецима путовали у Пекинг на састанке с највишим кинеским званичницима.

Лидер већине у Сенату Чак Шумер требало би да предводи двостраначку конгресну делегацију на путовању у Кини следеће недеље.

image