Свет

Трамп поновио: Бајден је издао Израел

Доналд Трамп поручио да је Америци и Израелу неопходна блиска сарадња коју је он спреман да пружи
Трамп поновио: Бајден је издао Израел© AP Photo/Steven Senne/Tanjug

Одлука САД да одмрзну иранску имовину од шест милијарди долара разлог је за заоштравање сукоба између Израела и Палестине, сматра бивши амерички председник Доналд Трамп.

"Овај рат је започет зато што су САД одмрзнуле шест милијарди долара", поручио је Трамп говорећи пред присталицама у Ајови.

Та средства, подсетио је он, ослобођена су у оквиру недавног споразума Вашингтона и Техерана о рехабилитовању америчких затвореника.

Према речима бившег представника Беле куће, у актуелним условима, Америци и Израелу је потребна "посебно блиска сарадња и вођство", које је Трамп, како каже, спреман да пружи.

"У недостатку јаких лидера, није важно колико тенкова имате", нагласио је Трамп, преноси "РИА Новости".

Он је изразио уверење да је његов наследник Џозеф Бајден "издао Израел" дозвољавајући сукобе.

Ујутро 7. октобра Израел је био изложен ракетном нападу без преседана из Појаса Газе. Поред тога, борци Хамаса су, након масовних ракетних напада, продрли у гранична подручја на југу Израела. Израелске одбрамбене снаге убрзо су покренуле операцију "Гвоздени мач".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је, у обраћању нацији, рекао да је земља у ратном стању и наредио широку мобилизацију резерви. 

Према последњим подацима, Израел је објавио да је на њиховој страни страдало 900 људи, а рањено је 2.400, док је палестинских жртава 560, а 2.900 људи је рањено.

image