Свет

Трамп оптужује: Бајден је крив за напад Хамаса

Новац који је Бајден одмрзао Ирану, користи се за финансирање напада Хамаса, тврде на друштвеним мрежама
Трамп оптужује: Бајден је крив за напад Хамаса© Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Џозеф Бајден је крив за напада Хамаса на израелску територију, пошто је Ирану, који финансира и подржава ту организацију, недавно ослободио претходно блокирана средства, тврди бивши амерички председник Доналд Трамп, али и бројни други корисници друштвених мрежа.

"Нажалост, долари америчких пореских обвезника од администрације Џоа Бајдена наводно су помогли у финансирању ових напада", навео је Трамп у саопштењу.

Рекао је да је претходна администрација "донела толико мира на Блиски исток , само да би видела да га Бајден поништава брзином коју нико није могао да замисли".

И други Бајдену замерају то што је почетком септембра дозволио одмрзавање шест милијарди долара, претходно замрзнутих иранских средстава у Јужној Кореји, тврдећи да је управо то довело до напада.

"Ако сте ужаснути оним што се тренутно дешава у Израелу, можете захвалити Џозефу Бајдену. Иран троши шест милијарди долара које им је Бајден управо дао", објавила је новинарка Ејми Мек.

Њена колегиница, новинарка и ауторка Лаура Лумер тврди је да "исламски напад који се одвија у Израелу финансирају Џо Бајден и Демократска партија".

"Сигуран сам да чињеница да је Џо Бајден дао шест милијарди долара Ирану нема никакве везе са Хамасом који је објавио рат Израелу на Шабат", објавио је твитераш Афшине Емрани.

Конзервативни коментатор Винс Менсфилд је навео да би желео да републиканци отворе истрагу о томе како је расподељен новац који је Бајден одмрзао, како би се утврдило да ли је нешто од те суме отишло Хамасу пре напада на Израел.

Канадски новинар Данијел Бордман написао је на "Иксу" да, након што је Бајден дозволио да се новац одблокира, "сада Хамас, један од терористичких заступника којима се отворено хвале иранским финансирањем, покреће софистициран и скуп напад на Израел".

Извршни директор групе ЦАСЕПАЦ Брајан Е. Лејб, (Борба против антисемитизма свуда), написао је да је "покољ који се тренутно одвија у Израелу директан резултат онога што се дешава када Џо Бајден охрабрује Иран". Хамас, како је он рекао, а пренео "Њузвик", не би могао да ради без долара из Техерана.

Уредник "Џуиш кроникла" Џејк Волис Симонс навео је да је напад Хамаса, осим што је неуспех изралеских обавештајних служби, уједно и "дубока отпужница за политику коју САД воде према Ирану".

image