Свет

Бела кућа настоји да о једном трошку извуче новац за Украјину и Израел

Вашингтонска иницијатива треба да утиче на републиканце који подржавају Израел, али се противе даљем финансирању украјинског рата, односно ово је начин да оба пакета помоћи "прођу" у Конгресу
Бела кућа настоји да о једном трошку извуче новац за Украјину и Израел© Tanjug/AP Photo/Jon Elswick

Највиши званичници Беле куће разматрају да ли да повежу средства за Украјину с пакетом хитне помоћи за Израел, са идејом да тај потез одобровољи противнике додатних донација Кијеву у Конгресу, односно да се обе иницијативе усвоје, пренели су "Ен-Би-Си" и "Вашингтон пост".

Иако је председник САД Џозеф Бајден већ најавио да је војна помоћ на путу након изненадног напада Хамаса током протеклог викенда, Бела кућа је сигнализирала да ће тек затражити од Конгреса да одобри додатну помоћ Израелу.

Законодавци обе странке и високи званичници администрације наговестили су да би пакет помоћи могао да укључи и одредбе за Украјину.

По речима "Постовог" извора, одлука није још донета, али би била мудра будући да би омела "крајњу десницу", тј. републиканце који гласно подржавају Израел, али су скептични на тему даљег финансирања украјинског рата.

Портпарол Беле куће Џон Кирби није хтео да коментарише повезивање два пакета помоћи, истичући да су оба подједнако важна.

Иако је судбина ове идеје неизвесна, Пентагон је саопштио да има довољно оружја за све америчке партнере. Високи званичник одбране рекао је новинарима да Вашингтон може да настави да подржава Украјину, као и Израел, а да не угрози сопствену безбедност, напомињући да су САД успеле да испуне "сваки захтев наших израелских колега".

Израел је међу највећим корисницима америчког буџета – само у 2022. дотирано му је око 3,3 милијарде долара, а слично је било и претходних година. Од почетка сукоба Кијева и Москве Украјина постаје главни корисник новца америчких пореских обвезника – Бела кућа је одобрила најмање 45 милијарди долара директне војне помоћи кроз 47 одвојених трансфера.

За сада подршка Израелу у борби против Хамаса стиже подједнако и из редова демократа и републиканаца.

image