Свет

"Телеграф": Бајден планира да од Конгреса затражи још 100 милијарди долара за помоћ Украјини

Бајденова администрација покушава да пронађе начин да настави да шаље новац и оружје у Кијев све док Конгрес не усвоји закон о помоћи
"Телеграф": Бајден планира да од Конгреса затражи још 100 милијарди долара за помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Yuri Gripas - Pool via CNP

Амерички председник Џозеф Бајден наводно планира да затражи од Конгреса довољно велики пакет за помоћ Украјини како не би морао да тражи додатна финансијска средства све до избора 2024. године, преноси британски "Телеграф".

Нови захтев за помоћ могао би да износи чак 100 милијарди долара, што је довољно да се избегну континуиране законодавне контроверзе, које ће представљати проблем за Бајденову кандидатуру на изборима следеће године, тврди британски лист, позивајући се неименоване изворе из Беле куће.

Такав предлог би заобишао захтев за финансирање од 24 милијарде долара помоћи Украјини, који су посланици Представничког дома изузели из закона о обустави потрошње, усвојен прошле недеље.

"Идеју о великом пакету помоћи чврсто подржавају многи из администрације", саопштио је анонимни извор. "Присталице Украјине желе да Конгрес усвоји такав закон да не би морали да се баве ових питањем све до следећих избора."

Бајденова администрација покушава да пронађе начин да настави да шаље новац и оружје у Кијев све док Конгрес не усвоји закон о помоћи. Како се наводи, до тада би се за финансирање Кијева наводно могао користити програм грантова Стејт департмента од око 650 милиона долара.

Такође, медији цитирају званичнике Беле куће, према којима је остало само неколико недеља до престанка финансирања Кијева, што би имало катастрофалне последице за Украјину.

Финансирање Украјине више нема подршку већине у Конгресу

Републикански посланици постају све више критични према Бајденовој политици према Украјини. Поједини посланици тврде да масовна помоћ Кијеву само продужава сукоб у Украјини уместо да се Бела кућа бави домаћим приоритетима.

Након што је смењен председавајући Представничког дома Кевин Макарти, што је прва таква смена у историји САД, Бајденова администрација ће морати да сачека избор новог председника, што би се могло десити вероватно следеће недеље.

Усвајање закона о помоћи Украјини од 100 милијарди долара можда ће захтевати од председника да учини неке уступке конзервативним републиканцима око питања илегалне имиграције.

Представница Лорен Боберт из редова Републиканске странке, која је и раније критиковала Бајденову политику према Украјини, сматра да ће нови председник Представничког дома морати да обећа да ће се противити већем финансирању Кијева. Она истиче да је већина републиканаца у Представничком дому, који иначе контролишу републиканци, прошле недеље гласала против закона о помоћи Украјини од 300 милиона долара.

"Први пут финансирање Украјине нема подршку већине", рекла је Бобертова водитељу подкаста Стиву Бенону. "Сваки представник то може да препозна. Уморни смо од трошења."

Конгрес је већ одобрио четири рунде финансирања Украјине, у укупном износу од око 113 милијарди долара.

Пентагон је прошле недеље упозорио да је исцрпео "скоро сва расположива средства за помоћ Украјини."

image