Свет

"Провокативне акције против Русије": Пентагон одржао неконвенционалну вежбу на Арктику

Намерно покушавамо да будемо провокативни без ескалације, рекао је потпуковник Европске команде за специјалне операције Лоренс Мелников
"Провокативне акције против Русије": Пентагон одржао неконвенционалну вежбу на Арктикуwww.globallookpress.com © U.S. Air Force/Keystone Press Agency

Америчке снаге за специјалне операције извеле су вежбу бацања ракете дугог домета изнад Арктика, назвавши тај чин "провокативним" акцијама против Русије, наводи војни лист Пентагона "Старс енд страјпс".

"Намерно покушавамо да будемо провокативни без ескалације. Приказивањем побољшаних способности савезника покушавамо да обуздамо руску агресију и експанзивно понашање", рекао је потпуковник Лоренс Мелников из америчке Команде за специјалне операције у Европи.

Америчке снаге које су у среду летеле изнад Арктика избациле су ракету дугог домета са задњег дела авиона Ц-130, бацивши је падобраном пре него што је експлодирала ка свом циљу у даљини.

То је, заправо, била прва демонстрација експерименталног програма "Репид драгон" (Брзи змај) у Европи, који користи стандардне процедуре за лансирање крстарећих ракета ваздух-земља. Током вежбе, америчке снаге користиле су норвешки полигон изван Арктичког круга, а домет коришћених пројектила је до 1,9 хиљада километара.

"Старс енд страјпс" наводи да је идеја вежбе тестирање тактике одбране у случају напада на концентрације снага, као што је НАТО база Рамштајн.

НАТО ствара систем колективне одбране у близини руских граница

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је раније овог месеца рекао да је је мултинационална групација НАТО-а од фебруара порасла 2,5 пута уз учешће трупа нерегионалних чланица алијансе.

Напоменуо је да је у источној и централној Европи, као и у балтичким државама, Алијанса распоредила оружане формације земаља из других региона. Осим тога, нове мултинационалне батаљонске тактичке групе налазиће се у Бугарској, Румунији и Словачкој.

Због ових акција, број припадника НАТО групација је од фебруара 2022. порастао два и по пута и сада броји више од 30.000 људи. Истовремено, снаге Алијансе у региону могу додатно да се увећају у блиској будућности.

"Алијанса намерава да пређе са 'обуздавања Русије путем сталног присуства' на стварање целовитог система колективне одбране на источном крилу, у близини наших граница", рекао је тада руски министар.

image
VV inauguration
banner