Русија

Шојгу наредио повлачење трупа на леву обалу Дњепрa

Командант Сергеј Суровикин објаснио да је данашња одлука тешко донета, али да ће се тако сачувати оно најважније - животи руских војника и борбена способност
Шојгу наредио повлачење трупа на леву обалу Дњепрawww.globallookpress.com © MFA Russia

Руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио је данас повлачење руских трупа на леву обалу реке Дњепар, саопштило је Министарство одбране, оценивши да су здравље и живот руских војника приоритет.

Та одлука је уследила након што је командант Заједничке групе снага у областима Специјалне војне операције Сергеј Суровикин изјавио да је то неопходно. 

"Након свеобухватне процене ситуације, предлажемо организовање одбране дуж леве обале реке Дњепар. Разумем да је ово веома тешка одлука, али тиме ћемо сачувати оно најважније – животе наших војника и борбену способност трупа", рекао је Суровикин.

"Слажем се, започните повлачење трупа", рекао је Шојгу након чега је уследило повлачење руских снаха из Херсона.

Суровикин је појаснио да ће руске снаге заузети припремљене одбрамбене положаје на левој обали Дњепра, док је руски министар одбране нагласио да би мобилисане војнике прво требало сместити у нека задња подручја, како би се одржале заједничке вежбе са онима који већ имају ратно искуство.

У исто време, до сада је више од 115.000 људи напустило регију Херсона, а руски командант нагласио је да су отишли сви који су желели и да је учињено све како би евакуација протекла добро. "РИА Новости" пренела је и да су украјинске снаге два пута нападале мирно становништво које је прелазило на другу обалу реке.

Становници Херсона и околних насеља налазе се у тешком положају, пошто нису у потпуности снабдевени свиме што им је неопходно. Животи људи су стално у опасности јер украјинске снаге неселективно пуцају и непрестано нападају објекте локалне управе, школе, болнице и друге значајне објекте.

Ипак, Суровикин је додао да су руски губици у херсонском правцу седам до осам пута мањи од оних које је имала украјинска војска. Противничке снаге су у октобру изгубиле више од 12.000 војника, 18 авиона, 12 хеликоптера, шест система ПВО, више од 200 тенкова, 21 вишецевних лансера ракета. Елеминисано je око 350 страних плаћеника. 

Тренутна ситуација је таква да руска војска успешно одолева свим нападима кијевског режима у херсонском правцу и сви њихови напади се благовремено заустављају, потврдио је Суровикин. 

Руски командант је још упозорио да би реализација непријатељских планова у вези са нападима на хидроелектрану Каховска могла довести до озбиљне катастрофе, јер би поплаве могле однети животе невиних људи.

"Реализација противничких планова о изазивању поплава испод хидроелектране Каховска може довести до озбиљних последица. Потврда за то су стални ракетни напади на брану хидроелектране", објаснио је он и подсетио да су се нека оштећења већ десила након напада 26. септембра. 

"У случају да кијевски режим одлучи да повећа пропуштање воде из резервоара или се одлучи за још јачи ракетни напад на брану, доћи ће до великог протока воде који ће довести до огромних поплава и великих жртава међу цивилима. То би била додатна претња за цивиле, али би могло доћи и до потпуне изолације наше војске на десној обали Дњепра", упозорио је Суровикин објашњавајући последњу одлуку руских војних снага.

Посланик Државне Думе Виктор Соболев прокоментарисао је последња дешавања за УРА.РУ и рекао да је одлука била логична. 

"То је било неопходно због претње бомбом код насипа хидроелектране Каховска. Цео град заједно са нашим војницима могао је да буде потопљен". 

Огласио се и руски бизнисмен Јевгеније Пригожин, који је казао да је ово највеће достигнуће Суровикина и да је то доказ да руски командант може да преузме на себе одговорност када је то потребно. 

"Одлука коју је донео Суровикин није лака, али је поступио као човек који се не плаши одговорности. То је учинио организовано, без страха преузимајући сву одговорност на себе. Желим да нагласим да је операција повлачења трупа увек изузетно тешка. Окренувши леђа противнику, немогуће је напустити положај", објаснио је Пригожин и додао да Суровикин тачно зна шта ће се даље десити.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је, након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу наредио повлачење трупа из Херсона, да охрабрује то што украјинске снаге могу да ослободе деловe своје територије али да је од суштинског значаја помоћ коју добијају са запада.

"За победе и добитке украјинских оружаних снага заслужни су храбри украјински војници, али наравно од суштинског значаја је и подршка коју добијају од Уједињеног Краљевства, савезника НАТО-а и партнера", рекао је Столтенберг у Лондону, где се састао с британским премијером Ришијем Сунаком, преноси Танјуг.

image