Израел неће лечити "заробљене терористе"; Ердоган: Одговор Израела на напад је масакр

Израелске ваздухопловне снаге тврде да су уништиле напредни систем за детекцију који је развио палестински Хамас, а који је коришћен за откривање авиона изнад појаса Газе

Завршава се пети дан сукоба Израела и Хамаса у којима је више од 2.000 људи изгубило живот. 

Број погинулих у Израелу достигао је 1.200, а 2.700 је рањено, рекао је портпарол израелских одбрамбених снага упозоривши да ће број жртава наставити да расте. Број погинулих Палестинаца у Гази достигао је 1.100, укључујући 326 деце, а још 5.300 људи је повређено, саопштило је у среду Министарство здравља Појаса Газе.

Процењује се да Хамас држи између 100 и 150 људи Израелаца и страних држављана у појасу Газе као таоце.

Израел је у међувремену мобилисао више од 300.000 резервиста у припреми за нападе великих размера на Газу, пише "Фајненшел тајмс".

11. окт 2023 • 21:55

Бела кућа тражи од Конгреса додатну помоћ за Израел, Украјину и Тајван

Бела кућа се припрема да упути допунски захтев за финансирање за пружање додатне безбедносне помоћи Израелу, Украјини и Тајвану, известио је Ен-Би-Си позивајући се на америчке званичнике.

У извештају се такође наводи да ће допунски захтев укључивати додатна финансијска средства за јачање безбедности граница САД.

Агенција УН за палестинске избеглице потражује средства за помоћ Гази

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА) саопштила је данас да потражује 104 милиона долара за спасоносну помоћ Појасу Газе, енклави која је девастирана у израелским ваздушним ударима покренутим након напада палестинског Хамаса на Израел.

Тражена средства требало би да покрију трошкове хитне набавке прехрамбених, непрехрамбених и здравствених производа, да обезбеде склониште и заштиту за 250.000 људи који су без заштите у склоништима УНРВА широм разорене Газе и за још 250.000 палестинских избеглица унутар палестинске заједнице.

Хамас демантује да је одрубљивао главе деци: Лажи у покушају да се прикрије геноцид у Гази

Хамас је негирао да су његови милитанти одрубљивали главе деци и нападали жене.

Портпарол Хамаса и високи званичник Изат ел Ришек рекао је у саопштењу у среду да медији "шире лажи о нашем палестинском народу и отпору тврдећи да су припадници палестинског отпора одсецали главе деци и напали жене без доказа који би поткрепили такве тврдње и лажи."

"Снажно осуђујемо измишљене и неосноване оптужбе које је окупација промовисала у покушају да се прикрију масакри, злочини и геноцид почињени у Гази", додао је ел Ришек.

Ердоган: Одговор Израела несразмеран, то је масакр

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да су блокада и бомбардовање Газе, као израелски одговори на напад палестинске милитантне групе Хамас, несразмерни и да представљају "масакр", али је поновио понуду Анкаре да посредује између зараћених страна.

Ердоган је, говорећи својој владајућој АК партији у парламенту, рекао да "чак и рат има морал", али да је распламсавање сукоба од викенда "веома озбиљно то нарушило".

"Спречавање људи да задовоље своје најосновније потребе и бомбардовање стамбених објеката у којима живе цивили, односно вођење сукоба уз коришћење сваке врсте срамних метода - није рат, то је масакр!", рекао је он.

Бајден: Нема оправдања за тероризам

Сједињене Америчке Државе прате ситуацију у Израелу, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден уочи нове рунде разговора са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и сусрета са лидерима јеврејске заједнице у Белој кући.

"Нема оправдања за тероризам. Нема изговора", рекао је Бајден и потврдио да је поново разговарао са Нетанијахуом, преноси Ројтерс.

Израел неће лечити "заробљене терористе"

Министар здравља Израела Моше Арбел издао је данас директиву јавном здравственом систему "да одбије да лечи заробљене терористе".

"Од почетка борби, питање лечења проклетих и презрених Хамасових терориста у јавним болницама створило је огромне потешкоће у здравственом систему", написао је Арбел, преноси "Џерузалем пост".

Додао је да "у овим тешким временима здравствени систем мора да се у потпуности фокусира на третман жртава злочиначког масакра", израелских војника.

"Под мојим вођством, јавни здравствени систем Израела неће лечити терористе", поручио је Арбел.

САД попуниле израелску муницију за "гвоздену куполу"

Сједињене Државе су попуниле израелске залихе муниције за противракетни систем "гвоздена купола", рекао је Џон Кирби.

"Задржали смо их у Израелу и једноставно их пренели у власништво Израелских одбрамбених снага", рекао је он на брифингу у Белој кући.

Кирби је додао да се у наредним данима очекују додатне испоруке Израелу.

САД разговарају са Катаром и другим међународним партнерима о спасавању америчких талаца

Влада Сједињених Држава разговара са међународним партнерима, укључујући Катар, о напорима за спасавање талаца које су милитанти Хамаса одвели из јужног Израела у Газу.

Портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби рекао да Вашингтон зна да се један број од 17 несталих Американаца тренутно налази у заточеништву.

"Мислим да сви треба да се припремимо за врло јасну могућност да ће тај број наставити да се повећава", рекао је Кирби, преноси Си-Ен-Ен.

Он није искључио могућност да америчка војска буде директно укључена у спасавање талаца, али је рекао да је прерано говорити о било каквим одлукама.

Кирби је напоменуо да влада не зна тачно где су таоци.

Појачања ИДФ на граници са Либаном

На снимку се види део појачања које су Израелске одбрамбене снаге раније данас довеле на границу са Либаном.

Погинуло најмање 189 израелских војника

Међу 1.200 Израелаца погинулих у сукобу, најмање је 189 израелских војника, саопштио је портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари.

Најмање 22 Американца погинула у Израелу

Сједињене Америчке Државе су утврдиле да су најмање 22 држављана САД погинула у нападима Хамаса на Израел, изјавио је данас портпарол Стејт департмента.

Америчка влада преговара са партнерским земљама, укључујући Израел и Египат, о обезбеђивању безбедног пролаза за Американце и друге цивиле из Појаса Газе, преноси Ројтерс.

Позивајући се на неименованог високог америчког званичника, Си-Ен-Ен је раније пренео да Египат жели да отвори хуманитарни коридор за слање хране и медицинских залиха у Газу, али не жели да отвори своју границу како би прихватио цивиле који беже.

Америчка медијска кућа наводи да су амерички цивили у Гази поручили да не осећају да је америчка влада у стању да им помогне, због чега расте притисак да се успостави хуманитарни коридор.

Столтенберг: САД јачају присуство на Блиском Истоку како би одвратиле непријатеље Израела

Јачање присуства Сједињених Држава на Блиском истоку неопходно је да би се државе које су "непријатељске према Израелу" одвратиле од покушаја да искористе ситуацију у своју корист, изјавио је у среду генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

"Такође је важна порука да било која нација или организација непријатељски расположена према Израелу не треба да покушава да искористи ситуацију коју сада видимо и такође видимо да су, на пример, Сједињене Државе повећале своје војно присуство у региону, такође шаље јасну поруку одвраћања како би се спречила ескалација овог сукоба", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре, после првог састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.

Путин: Позиви да се Палестинци преселе на Синај неће довести до мира

Руски председник Владимир Путин изјавио је у среду да позиви Палестинцима да се преселе на Синајско полуострво нису иницијатива која би могла да доведе до мира.

"Тешко је дати било какву процену. Ово је земља на којој живе Палестинци, то је историјски њихова земља. Штавише, овде је требало да се створи независна Палестинска држава. По мом мишљењу, то није нешто што може довести до мира", рекао је Путин за телевизију "Русија 24", преноси "Спутњик".

Израелске одбрамбене снаге демантују "безбедносни инцидент" на северу

На северу Израела нема "безбедносног инцидента", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага, након извештаја о могућој инфилтрацији из Либана.

Израелска војска истражује шта је узроковало да се огласи сирена упозорење на дронове широм северног Израела раније данас, рекао је контраадмирал Данијел Хагари.

Начелник здруженог генералштаба САД: Нема назнака да ће се друге стране прикључити рату

Америчка војска тек треба да уочи било какав знак да се други израелски противници спремају да крену против те земље након изненадног напада палестинске милитантне групе Хамас, рекао је данас начелник Здруженог генералштаба САД, генерал Чарлс К. Браун Млађи.

"Не видим никакве назнаке о додатним играчима који би се укључили на штету Израела", нагласио је Браун у Бриселу у обраћању у седишту НАТО, пренео је Ројтерс.

Лула: Омогућити женама и деци да изађу из Газе

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва позвао је у среду палестински покрет Хамас да ослободи децу узету као таоце, а Израел да дозволи деци и женама да напусте појас Газе.

"Хамас мора да ослободи израелску децу одузету њиховим породицама. Израел мора да заустави бомбардовање како би палестинској деци и њиховим мајкама омогућио да напусте Газу преко границе са Египтом. Мора постојати минимум човечности у лудилу рата", написао је Лула на Иксу.

Он је рекао да би желео да апелује на генералног секретара УН Антонија Гутереша и међународну заједницу да искористе сва средства да стану на крај кршењу људских права у блискоисточном сукобу, истичући да је "хитно потребан прекид ватре да би се заштитила израелска и палестинска деца."

Арапска лига позива на прекидање израелских напада на Газу

Арапска лига позвала је да се зауставе израелски ударе на Појас Газе, рекао је у среду помоћник генералног секретара Хосам Заки.

"Неопходно је одмах стати на крај израелском рату против Појаса Газе", рекао је Заки у саопштењу након састанка Савета Арапске лиге.

Израелски министар енергетике потврдио блокаду воде, струје и горива за Газу

Израелски министар енергетике Израел Кац потврдио је да земља блокира улазак воде, струје и горива у Газу, упозоравајући да ће Израел "наставити да пооштрава опсаду све док претња Хамаса... не буде уклоњена."

"Годинама смо снабдевали Газу струјом, водом и горивом. Уместо да кажу хвала, послали су хиљаде људских животиња да кољу, убијају, силују и киднапују бебе, жене и старце", написао је Кац на Иксу.

"Због тога смо одлучили да зауставимо доток воде, струје и горива и сада им се урушила локална електрана и нема струје у Гази", додао је.

УН не види назнаке да Израел користи муницију са белим фосфором

Уједињене нације нису упознате са било каквим извештајима о употреби муниције од белог фосфора од стране израелске војске у Гази, рекао је у среду портпарол УН Стефан Дижарик.

"Нисам видео никакав извештај…. Није ми речено да смо видели употребу те врсте муниције", рекао је Дужарик на брифингу за новинаре.

Палестинско министарство спољних послова оптужило је у уторак израелску војску да користи муницију која садржи бели фосфор, а која је забрањена међународним конвенцијама.

Гутереш: Спречити преливање сукоба

Генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је у среду да се могуће преливање израелско-палестинског сукоба мора избећи, додавши да је забринут је због недавне размене ватре дуж плаве линије са Либаном коју су разграничиле Уједињене нације.

"Морамо да избегнемо преливање сукоба", рекао је Гутереш у саопштењу.

УН: Помоћ мора несметано стизати у Газу, израелске таоце ослободити

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш поручио је да свет треба да има несметан и брз приступ Гази и да сви израелски таоци морају бити ослобођени.

"Кључне залихе за спасавање живота, укључујући пуну храну и воду, морају бити дозвољене у Газу. Сада нам је потребан брз и несметан приступ", рекао је Гутереш.

Он је додао и да се могуће "преливање" израелско-палестинског сукоба мора избећи као и да је забринут због недавне размене ватре дуж границе са Либаном и недавних пријављених напада из јужног Либана.

"Џерузалем пост" потврдио: Инцидент у нуклеарном истраживачком центру у Димони

Дошло је до инцидента у нуклеарном истраживачком центру у Димони, пише "Џерузалим пост", додавши да детаљи инцидента још нису јасни.

Према неким наводима медија, локално становништво тврди да се у истраживачком центру се догодила експлозија.

Иранско МСП: Техеран спреман да Палестини пошаље хуманитарну помоћ

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолајан рекао је у телефонском разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом да је његова земља спремна да пошаље хуманитарну помоћ Палестини, саопштило је иранско Министарство спољних послова.

РТ изјављује саучешће свом дописнику чији су чланови породице погинули у израелским нападима

Медијска кућа РТ изјавила је саучешће свом дописнику Саиду Сверки, чијих је четворо сродника погинуло током израелског гранатирања.

Црвени крст потврдио смрт петоро запослених у Гази

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) потврдила је у среду смрт петоро својих запослених у возилима хитне помоћи у Појасу Газе и Израелу.

"Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) је сломљена што потврђује смрт пет чланова наше мреже због оружаних непријатељстава у Израелу и Појасу Газе", наводи се у саопштењу ИФРЦ-а, објављеном на Иксу, раније познат као Твитер.

ИФРЦ је додао да су запослени умрли на дужности.

Британски министар спољних послова бежи на сигурно док се сирене чују у Израелу

На друштвеним мрежама објављени су снимци шефа британске дипломатије Џејмса Клеверлија како трчи у потрази за склоништем у Офакиму на југу Израела, док се чују сирене.

Званичник САД: Иран вероватно знао за планове Хамаса

Иран је "вероватно био свестан" да палестинска милитантна група Хамас планира операције против Израела, али Вашингтон за сада нема информацију да је Техеран руководио или оркестрирао напад Хамасових бораца, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименованог званичника САД.

Званичник је рекао да ће САД размотрити даље обавештајне податке, али да је још рано за доношење закључака.

Заменик америчког саветника за националну безбедност Џон Фајнер више пута је истакао да, иако САД верују да је Иран "веома умешан" у нападе, у овом тренутку нема "директне информације" које повезују Иран са нападима.

Деветоро службеника УН убијено у Гази

Најмање девет запослених у Агенцији Уједињених нација за помоћ и рад (УНРВА) убијено је у ваздушним нападима у Гази од суботе.

"Број мртвих међу запосленима порастао је на девет. Агенција је више пута наглашавала важност заштите цивила, укључујући и у сукобима", наводи се у саопштењу УНРВА у среду.

"УНРВА је спас за већину од отприлике два милиона палестинских избеглица у Гази, пружајући основне услуге као што су образовање и здравствена заштита", додаје УНРВА.

Агенција је такође упозорила да је сукоб који је у току "принудио затварање њених 14 центара за дистрибуцију хране, као и смањење операција", преноси "Си-Ен-Ен".

Нетанијаху поново разговарао са Бајденом

Израелски премијер Бењамин Нетањаху одржао је у среду још један телефонски разговор са америчким председником Џозефом Бајденом како би разговарао о ескалацији сукоба између Израела и палестинског покрета Хамас.

"Премијер Бењамин Нетањаху поново је данас разговарао са америчким председником Џоом Бајденом. Премијер је захвалио председнику на снажним речима подршке, након њиховог јучерашњег разговора, и на недвосмисленој подршци Држави Израел", написао је Нетанијахуов кабинет на Иксу.

Сирене у свим градовима на северу Израела, сумња се на напад дроновима из Либана

Сирене се оглашавају у сваком граду на северу, укључујући и Голанску висораван.

Први извештаји указују на то да је десетине дронова лансирано из Либана на Израел, преноси "Тајмс оф Израел".

Израелска војска каже да истражује детаље. Шеф регионалног већа Галил Елион каже за вести "Канала 12" да ово није лажна узбуна и да становници морају да потраже склониште.

"То је оно чега смо се плашили, за шта смо се припремали", каже он.

Дим над луком у Гази, новинари тврде да је коришћен бели фосфор

На телеграм каналима објављен је снимак дима који се надвија над луком у Гази уз звуке експлозија.

Тамошњи новинари тврде да је у нападима коришћена муниција са белим фосфором.

Медији: Египат ће преговарати са Хамасом о таоцима из иностранства

Египат ће се укључити у преговоре са Хамасом о судбини страних држављана који се држе у заточеништву у Појасу Газе, известила је у среду "Ал Арабија", позивајући се на изворе.

Разговори ће се односити и на особе са двојним држављанством, наводи се.

Амерички конгресмен: Египат упозорио Израел три дана пре напада

Израел је добио упозорење из Египта три дана пре него што су борци Хамаса извели напад великих размера у Израелу, рекао је у среду председник моћног комитета за спољне послове америчког Представничког дома.

"Знамо да је Египат упозорио Израелце три дана раније да би се овакав догађај могао догодити", рекао је републиканац Мајкл Мекол новинарима након обавјештајног брифинга за посланике о кризи иза затворених врата.

"Не желим да улазим превише у тајне, али је дато упозорење", рекао је Мекол. "Мислим да питање на ком нивоу", додао је.

Хезболах објавио снимак напада противтенковским пројектилом

Група Хезболах објавила је снимак који приказује напад противтенковским вођеним пројектилима на војни положај на граници са Либаном, преноси "Тајмс оф Израел".

На снимку се види како се два војника приближавају положају пре него што снимак прескаче до тренутка када је пројектил испаљен на њих.

Израелски досељеници убили тројицу Палестинаца у Западној обали

Израелски досељеници у селу Кусра у Западној обали убила су тројицу Палестинаца, саопштило је министарство здравља при палестинским властима, преноси "Тајмс оф Израел".

На видео снимку који су поделили палестински медији види се известан број очигледно маскираних досељеника, од којих су неки наоружани, док се пуцњава одвија у том подручју.

Стамбена подручја у Гази на мети интензивних ваздушних напада

Стамбена подручја у источном делу Џабалије и региону Кизан ал-Наџар у губернату Кан Јунис, у Појасу Газе, погођена су током интензивних ваздушних напада, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

Напади су били усмерени на цивилне домове и путеве, а довели су до "директних повреда међу грађанима", наводи се у саопштењу, преноси "Си-Ен-Ен".

Израел навео главне циљеве војне операције у Појасу Газе

Главни циљеви војне операције у Појасу Газе су спречавање свих могућих сценарија терористичких напада на израелску територију, речено је за РИА Новости из израелског Министарства спољних послова.

Повратак преговорима биће могућ тек након постизања циљева војне операције у Појасу Газе, додаје се у саопштењу.

Део израелске опозиције прихватио улазак у кризну владу

Лидер опозиционе партије Национално јединство Бени Ганц постигао је договор са премијером Бењамином Нетанијахуом о уласку у кризну ратну владу, преноси "Тајмс оф Израел".

Владин тим за вођење ратних дејстава биће мањи него до сада и чиниће га премијер Нетанијаху, министар одбране Јоав Галант и Ганц.

Током трајања рата пет чланова Националног јединства ће бити чланови ширег безбедносног кабинета.

Тај лист наводи да понуда за улазак у ратни кабинет остаје отворена и за Јаира Лапида, још једног опозиционог политичара који је одбио да јој се придружи уколико у њој остану десничарске партије Религиозних циониста и Оцма јехудит.

Договорено је и да током трајања сукоба у израелском парламенту (Кнесету) неће бити доношени нови закони или владине резолуције које нису везане за вођење рата.

Израелска војска: Сирене у централном Израелу

Како преноси Би-Би-Си, израелска војска је рекла да се сирене, које упозоравају људе на ракете из Газе, чују у централном Израелу.

Путин: И Израелци и Палестинци врло добро знају наш став

Оно што се данас дешава  је ужасно, схватамо да је ескалација насиља са обе стране велика, али је потребно тежити ка томе да се цивилне жртве смање колико је то могуће, рекао је председник Руске Федерације Владимир Путин коментаришући последњу ескалацију израелско-палестинског сукоба.

"Ако су мушкарци одлучили да се боре једни против других нека се боре, али деца и жене не треба да се дирају", истакао је руски лидер додајући да не зна да ли ће се ситуација у скорије време смирити.

И Израелци и Палестинци врло добро знају наш став, потврдио је руски лидер.

Ми смо се увек залагали за извршавање одредби Савета безбедности УН, и у томе је корен свих проблема, појаснио је он, алудирајући на то да се ове одредбе не поштују и да се Русија залаже за формирање Палестинске државе. 

Опширније прочитајте у засебној вести.

Подршка или провокација: Шта Италија поручује Израелу обасјавањем симбола јеврејске катастрофе?

Амбасада Италије у Израелу поносно је, у знак подршке, објавила фотографију једног од симбола Рима, чувеног Титовог славолука, обасјаног бојама заставе Израела. 

"Стојимо уз Израел", написали су уз фотографију на Иксу која на први поглед не делује необично. Међутим, многи су се запитали какву заиста поруку овај потез шаље, будући да је та чувена римска грађевина из првог века, коју сада осветљавају плави и бели рефлектори, заправо симбол победе Рима над Јеврејима и освајања Јерусалима. 

Опширније прочитајте у засебном тексту.

Би-Би-Си: Болнице у Гази постале кампови за избеглице

Британско-палестински хирург Гасан Абу Сита рекао је да је болница у којој ради у Гази претворена у избеглички камп, преноси Би-Би-Си.

"Људи се плаше и доводе породице да буду у болници као сигурном месту", рекао је он.

Додао је да су повређени константно долазили.

"Газа има око 2.200, 2.500 кревета, а већ имамо 4.500 рањених", рекао је.

Замрзнути рачуни у британској банци повезани са Хамасом

Банковни рачуни у британској банци Барклиз, који су повезани са прикупљањем средстава за палестинску милитантну групу Хамас су замрзнути, саопштила је израелска полиција.

Полиција је у саопштењу у уторак навела да је израелска служба за сајбер безбедност, заједно са британском полицијом, радила на замрзавању рачуна у тој банци који су повезани са прикупљањем средстава за Хамас, пренео је Ројтерс.

Израел одбацује украјинске тврдње о умешаности Русије

Израел не верује да је Русија на било који начин повезана са нападом Хамаса, рекао је амбасадор те земље у Москви Александар Бен Цви.

Оптужбе које су пласиране у појединим медијима и друштвеним мрежама да је Русија можда умешана у напад и да је ситуација у Гази корисна за Москву, јер наводно скреће пажњу Вашингтона са Украјине, израелски амбасадор је назвао "потпуном бесмислицом".

"Прво, не верујемо да је Русија на било који начин умешана у ово", рекао је Бен Цви и додао да "они који верују да ће Сједињене Државе морати да преусмере неке озбиљне ресурсе на Израел у великој мери греше", напомињући да су САД стратешки партнер и да ће наставити да их снабдевају оружјем.

"Русија то разуме. Дакле, све горе наведене тврдње су чиста завера", рекао је израелски амбасадор у интервјуу за "Комерсант".

Затворена једина електрана у Појасу газе

Једина електрана у Појасу Газе је затворена зато што је остала без горива, рекао је начелник управе за енергетику.

Скај њуз: Британски министар спољних полова допутовао у Израел

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли допутовао је у Израел, пренео је Скај њуз.

"Клеверли је данас поподне стигао у Израел, где ће се састати са преживелима у нападим", наводи се у саопштењу тог канала.

Како је саопштено из израелског министарства спољних послова, Клеверли ће се у оквиру посете састати са израелским председником Исаком Херцогом, премијером Бењамином Нетанијахуом и министром спољних послова Елијем Коеном.

Хамас демантовао извештаје о нападу на цивиле

Палестински покрет Хамас демантовао је извештаје да наводно напали цивиле и убијали децу током операције у Израелу у близини Појаса Газе.

Ово се наводи у саопштењу објављеном на Телеграм каналу тог покрета.

Хамас напомиње да делује искључиво "против (израелске) војне машинерије и безбедносног система који су изградиле израелске власти".

Раније је прес служба Израелских одбрамбених снага саопштила да су милитанти који су напали кибуц Кфар Аза "ишли од куће до куће, убијајући бебе, мајке и очеве у њиховим спаваћим собама".

Председник Палестине планира телефонски разговор са Путином

Председник Палестине Махмуд Абас планира телефонски разговор са руским председником Владимиром Путином.

Палестина спремна да помогне евакуацији Руса из те земље

Палестински амбасадор у Руској Федерацији Абдел Хафез Нофал рекао је за ТАСС да је Палестина спремна на свим нивоима да помогне у евакуацији Руса из Појаса Газе.

Палестина још нема информацију под којим околностима су погинула четири Руса.

Турски званичник поручио Нетанијахуу: Умрећеш!

Заменик турског министра образовања Назиф Јилмаз поручио је израелском премијеру Бењамину Нетанијаху да ће "умрети".

"Једног дана ће и тебе упуцати. Умрећеш", одговорио је Јилмаз на твит израелског премијера "Наставите свом снагом" на коме се види како израелске снаге бомбардују Газу.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Израелске ваздушне снаге у Гази убиле оснивача Хамаса

Израелске ваздушне снаге у Гази је убиле су оснивача Хамаса шеика Абд ал Фатаха Дукана "Абу Осаму"

ИДФ за РИА Новости: Не можемо да потврдимо број убијених у кибуцу Кфар Аза

Израелска војска коментарисала је за РИА Новости извештаје о 200 убијених у кибуцу Кфар Аза.

"Не можемо да потврдимо бројке, али је чињеница да је дошло до масакра током којег су зверски убијене жене, бебе и старци", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се на југу Израела

Сирене за ваздушни напад поново се оглашавају у Ашкелону на југу Израела, сат времена након претходног оглашавања, саопштила је израелска војска.

"Сирене су се огласиле у граду Ашкелону и у областима у близини појаса Газе", наводи се у саопштењу Израелских одбрамбених снага на Телеграму.

Писторијус: Израел одбио војну помоћ Немачке

Министар одбране Немачке саопштио је да Израел рекао да му још није потребна војна помоћ Немачке.

Како додаје, политичка подршка Немачке Израелу је неспорна. Осим тога, немачки министар одбране је изразио спремност Немачке да пружи хуманитарну помоћ Израелу, али, како каже, захтев за то још није примљен, преноси РИА.

Амбасадор Русије у Израелу: Тероризам Хамаса мора бити осуђен

Амбасадор Русије у Израелу поручио је данас да терористичке акције Хамаса против Израелаца морају бити осуђене, преносе руски медији.

Такође, он је додао да је врло вероватно да је током последње ескалације погинуо знатно већи број Руса, него што је пријављено. 

Ердоган: Оно што се дешава на Блиском Истоку више је масакр него рат

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да оно што се дешава на Блиском истоку више личи на масакр него на рат, преноси ТАСС.

"Несразмерна употреба силе против појаса Газе, лишена било каквог моралног оправдања, могла би да одведе Израел на потпуно непожељно место на светској сцени. Овај сукоб, који се води срамним методама, није рат, већ масовно убиство", рекао је он обраћајући се парламенту.

Корпус Чувара Исламске револуције жели да се придружи сукобу

Корпус Чувара Исламске револуције саопштио је да жели да се укључи у сукоб Израела и Хамаса, пренела је "Известија".

Више од 1.000 Палестинаца убијено у Гази

Министарство здравља у Појасу Газе саопштило је да је у израелским нападима убијено 1055 Палестинаца, а рањено 5184 .

Сирене за узбуну на северу Израела

Сирене за ваздушну опасност чују се на северу Израела – војска упозорава на могуће нападе са територије Либана, преноси Ројтерс.

Хезболах преузео одговорност за ракетни напад на Израел, Израел напада Либан

Хезболах је рекао да је одговоран за испаљивање прецизних пројектила на Израел, рекавши да је то био одговор на израелске нападе у којима су погинула три њихова борца.

Израелска војска је саопштила да је у погођена противтенковском ватром и да је заузврат почела да напада Либан.

Москва о сукобу на Блиском истоку: Избалансиран став и одржавање контакт сa обе стране

Русија треба да задржи једнаку дистанцу од Палестине и Израела, јер ће јој само такав став дати право да учествује у разрешењу израелско-палестинске кризе, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је додао, Русија се држи избалансираног става и одржава контакт сa обе стране, тако да ће не само моћи да одигра улогу у процесу регулисања новонастале ситуације, већ ће то сигурно и учинити. 

Oпширније прочитајте у засебној вести.

ИДФ бомбардовао исламски универзитет у Гази, центар за обуку Хамасових инжењера

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су бомбардовале исламски универзитет у Гази, "који служи као центар за обуку Хамасових инжењера".

Војска каже да су борбени авиони гађали кампус који се налази у граду Газа.

Према ИДФ-у, универзитет је био "важан центар политичке и војне моћи" за Хамас и "институција за обуку за развој и производњу оружја".

Палестина оптужила Израел: У Гази користе касетну и фосфорну муницију

Палестинско министарство спољних послова саопштило је да Израел користи фосфорну и касетну муницију у Појасу Газе.

Хамас је, како преноси "Известија", објавио слике касетне муниције коју користи Израел.

Лекари без граница: Болнице у Гази преплављене

Болнице у Гази су преплављене, недостаје лекова, санитетског материјала и струје, упозорили су Лекари без граница, у тренутку у ком се хуманитарна криза у енклави убрзано развија.

УН: Више од 263.000 људи расељено у Гази због израелских удара

Више од 263.000 људи приморано је да напусти своје домове у Појасу Газе због израелских ваздушних напада који су у току, а "очекује се да ће тај број даље расти", саопштила је данас Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

Овај број представља више од 10 одсто становништва у густо насељеној палестинској енклави, преноси Си-Ен-Ен.

Међу расељенима, најмање 175.486 људи је потражило склониште у школама под покровитељством Агенције Уједињених нација за помоћ и рад (УНРВА), док је око 3.000 људи и даље ван својих домова због претходних ескалација, наводи ОЦХА у извештају.

То је највећи број интерно расељених Палестинаца још од 50-дневне ескалације непријатељстава 2014. године, саопштила је ОЦХА.

Израел: Број тајландских радника убијених у нападима Хамаса повећан на 20

Број тајландских радника који су убијени у нападима Хамаса на Израел повећао се на 20, а број тајландских талаца које држи та терористичка група повећао се на 14, саопштила је Влада Тајланда.

Влада је навела да је број убијених Тајланђана повећан за два након што је претходно било саопштено да је погинуло њих 18, објавио је "Тајмс ов Израел".

Тајландско министарство спољних послова саопштило је да је број Тајланђана које Хамас држи као таоце повећан за три на 14, на основу незваничних извештаја Тајланђана у Израелу.

Портпарол министарства Канчана Патарачоке рекла је новинарима у Бангкоку да је број рањених Тајланђана у Израелу повећан на 13.

Више од 5.000 грађана Тајланда затражило је да се врати у земљу из Израела, навела је Канчана.

Папа позива на ослобађање свих талаца које држи Хамас

Папа Фрања позвао је на ослобађање свих талаца које држи Хамас.

Рекао је да је веома забринут због "потпуне опсаде" коју је Израел спроводи у Гази.

Министар одбране Израела: ИДФ прелази на "потпуни напад" на Појас Газе

Министар одбране Израела Јоав Галант рекао је да израелске одбрамбене снаге прелазе на "потпуни напад" на Појас Газе, пошто се спорадични сукоби са терористима Хамаса на југу Израела настављају пети дан, пише "Тајмс оф Израел".

"Уклонио сам сва ограничења, повратили смо контролу над тим подручјем и прелазимо на потпуни напад", рекао је Галант у обраћању трупама дуж границе Газе.

Израел је током ноћи погодио више од 80 циљева у Појасу Газе

Израел је током ноћи погодио више од 80 циљева у Појасу Газе, преноси ТАСС.

Мете су биле, између осталих, две филијале банака за које је израелска војска рекла да их користи Хамас, подземни тунел и два оперативна командна центра милитантног покрета.

Западна обала: Протест Палестинаца, има повређених у сукобима с израелским снагама

Хиљаде Палестинаца у градовима широм окупиране Западне обале организовало је данас демонстрације због удара Израела на Појас Газе, а у сукобима са израелским снага који су уследили има повређених, преноси палестинска новинска агенција ВАФА.

Агенција јавља да су демонстранти носили палестинске заставе и слике жртава убијених у Гази.

Према извештају, дошло је до сукоба између десетина демонстраната и израелских снага у многим местима, али и код војних контролних пунктова на Западној обали, где су многи Палестинци повређени из ватреног оружја и сузавцем.

Израел је подигао дронове у ваздушном простору Западне обале и послао стотине својих војника на контролне пунктове и подручја сукоба, наводи палестинска агенција.

ИДФ: Овако сада изгледа кибуц Кфар Аза, Хамас ће платити за ове злочине

Израелске одбрамбене снаге објавиле су слике нападнутог кибуца Кфар Аза на граници са Газом.

"У суботу ујутро терористи Хамаса јуришали су овуда, неки су слетели параглајдерима. Терористи су ишли од куће до куће, масакрирајући бебе, мајке и очеве у њиховим спаваћим собама. Хамас ће платити за овај злочин", објавиле су израелске снаге на Иксу.

Једина електрана у Гази има горива за још 10 до 12 сати

Једина електрана у Појасу Газе и једини тренутни снабдевач струјом ће остати без горива за 10 до 12 сати, рекао је председник палестинске енергетске управе Тафер Мелхем.

Израел је у понедељак прекинуо своје снабдевање струјом Газе.

САД са Израелом раде на коридору за евакуацију цивила из Појаса Газе

САД разговарају са Израелом и Египтом о успостављању коридора за евакуацију цивила из Појаса Газе, у тренутку када израелска војска врши ударе на ову палестинску енклаву, после напада Хамаса током викенда, саопштио је саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен.

"Фокусирани смо на ово питање, у току су консултације. Детаљније се о томе разговара међу оперативним агенцијама и не желим да то превише износим у јавност у овом тренутку", рекао је Саливен новинарима у Белој кући, преноси Ројтерс.

Израел је узвратио јаким ваздушним ударима на Газу након напада палестинске исламистичке групе Хамас на Израел у суботу из ове енклаве, у којем је пријављено више стотина погинулих.

Министарство здравља Газе саопштило је да је најмање 900 Палестинаца убијено, а до 4.600 рањено у израелским ваздушним нападима на енклаву од суботе.

У Појасу Газе, који је дуг само 40 км и широк 10 км, живи око 2,3 милиона људи.

Уједињене нације су саопштиле да је више од 180.000 Палестинаца у Гази остало без крова над главом.

Они 16 година живе под израелском блокадом, откако је Хамас преузео контролу над том територијом 2007. године.

Израел тврди да је уништио Хамасов систем за откривање авиона

Израелске ваздухопловне снаге (ИАФ) тврде да су уништиле напредни систем за детекцију који је развио палестински Хамас, а који је коришћен за откривање авиона изнад појаса Газе.

ИАФ је на платформи Икс навео да је Хамас годинама успостављао мрежу висококвалитетних камера, скривених унутар соларних грејача широм Појаса Газе, са циљем да идентификује и прати авионе.

Објављени су и видео снимци израелских напада, преноси Гардијан.

"Јуче, за неколико минута, авиони су напали све локације повезане са овом мрежом и лишили Хамас могућности да направи слику широког неба у покушају да нападне авионе", саопштио је ИАФ.

Број погинулих у Гази порастао на 950, повређено више од 5.000 људи

Број погинулих у Појасу Газе порастао је на 950, док је повређено више од 5.000 људи, саопштило је Министарство здравља те области.

Шеф владине канцеларије за медије Салама Маруф саопштио је да је током ноћи убијено најмање 30 људи, а стотине рањено у ваздушним ударима Израела на Појас Газе.

Како је додао, погођене су десетине стамбених зграда, фабрика, џамија и продавница.

Први амерички авион са муницијом стигао у Израел

Први амерички авион са муницијом за Израел стигао је у земљу, саопштила је израелска војска, преноси ТАСС.

Погођена кућа војног команданта Хамаса

У израелским ваздушним нападима на Газу током ноћи погођена је кућа војног команданта палестинске групе Хамас Мохамеда Деифа, убивши његовог оца, брата, децу и друге рођаке.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су такође, да су у израелском ваздушном нападу у Гази у уторак убијена двојица званичника Хамаса.

"Авиона ИДФ-а вечерас је убила Џавада Абу Шамалу, министра економије терористичке организације Хамас", наводи се у писаном саопштењу ИДФ-а.

Израелска војска извршила ударе на поморске објекте Хамаса у Појасу Газе

Израелска војска извршила је ударе на поморске објекте Хамаса у Појасу Газе.

"Током протеклих сати, нападнути су поморски објекти Хамаса, укључујући пристаништа у Кан Јунису и Гази", наводи се у саопштењу израелске војске.

Напомиње се да је погођене мете Хамас користио за "извођење терористичких напада на израелску обалу".

Војска је такође известила да је убијен ронилац Хамаса који је "покушао да уђе на територију Израела". 

Борељ оценио да су акције Израела у Гази кршење међународног права

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ оценио је да су акције Израела у Гази кршење међународног права и позвао ЕУ настави да финансира палестинске власти након напада Хамаса на Израел у суботу.

"Право на самоодбрану мора се остварити у оквиру међународног права", рекао је Борељ након специјалног, виртуелног састанка министара иностраних послова ЕУ.

"Неке акције (Израела) - а Уједињене нације су то већ рекле - прекид испорука воде, струје, хране за масу цивила противне су међународном праву, тако да да, постоје неке радње које нису у складу са међународним правом", рекао је он.

Његови коментари супротстављени су порукама које долазе из Вашингтона, где Бајденова администрација без задршке подржава израелске акције у Гази.

Израел је ставио Газу под "потпуну опсаду" у знак одмазде за Хамасов напад. Борељова изјава је до сада најснажнија осуда једног високог представника ЕУ израелских удара у Гази, коментарише "Политико".

Високи представник ЕУ је истовремено осудио и "варварски и терористички напад" Хамаса и подсетио: "Палестински народ такође пати".