Свет

Демократе траже да Бајден поново замрзне новац који је одмрзнуо Ирану

Позивима републиканаца да се поново блокирају иранска средства придружиле су се и страначке колеге америчког председника
Демократе траже да Бајден поново замрзне новац који је одмрзнуо Ирану© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Амерички председник Џозеф Бајден под притиском је страначких колега да поново замрзне шест милијарди иранских долара који су прошлог месеца одмрзнути у оквиру споразума о размени затвореника са том земљом. Проблем је у томе што сада читава земља бруји, да је управо Иран, и то баш тим новцем финансирао напад Хамаса на Израел.

Позивима републиканаца да Бајден одустане од споразума, на основу кога су из иранског заточеништва ослобођена петорица Американаца, прикључило се сада и пет демократских сенатора. Упркос томе што су амерички обавештајни извори, према писању "Гардијана", покушали да "пригуше спекулације о умешаности Ирана", они нису баш уверени да је то истина.

"Све док не будем имала пуно поверење да Иран није играо улогу у овим варварским терористичким нападима на израелски народ, Сједињене Државе би требало да замрзну шест милијарди долара у иранској имовини", написала је на Иксу сенаторка из Висконсина Тами Болдвин.

То траже и Џо Манчин из Западне Вирџиније, Џон Тестер из Монтане, Џеки Розен из Неваде и Боб Кејси, сенатор из Пенсилваније.

"Нисам подржавао првобитни трансфер од шест милијарди долара. Требало би апсолутно да замрзнемо ову иранску имовину, а разматрамо и додатне санкције", рекао је новинарима Манчин.

Прошломесечно одмрзавање прихода од нафте коју је Иран продао Јужној Кореји – а које је првобитно замрзнула Трампова администрација 2019. због санкција уведених под њеном политиком "максималног притиска" према Техерану – републиканци су већ жестоко критиковали, тврдећи да би се новац могао преусмерити на финансирање тероризма.

Званичници америчке администрације, међутим, кажу да средства, која су пуштена на банковни рачун у Катару, нису дирана откако су одмрзнута. Пуштена су под условом да се користе само у хуманитарне сврхе, попут куповине лекова и медицинске опреме, иако је Техеран већ поручио да се нико неће мешати у начин њихове потрошње.

Министарка финансија САД Џенет Јелен рекла је да би администрација - ако се појаве докази о умешаности Ирана - ипак могла да поништи одлуку да се новац одмрзне.

image