Свет

Илон Маск и Хамас: Дигитални непријатељи број 1 Европске уније

Амерички милијардер суочава се са могућим санкцијама, укључујући потенцијално велике новчане казне, пошто званичници у Бриселу почињу да прикупљају доказе припремајући се за званичну истрагу о томе да ли је Икс прекршио правила Европске уније објављујући насилни садржај из сукоба Израела и Хамаса
Илон Маск и Хамас: Дигитални непријатељи број 1 Европске уније© Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Откако је Хамас напао Израел у суботу, друштвена мрежа Икс милијардера Илона Маска била је преплављена језивим сликама, политички мотивисаним лажима и терористичком пропагандом за које власти кажу да крше и политику компаније и нови закон Европске уније о друштвеним медијима.

Сада се Маск суочава са могућим санкцијама, укључујући потенцијално велике новчане казне, пошто званичници у Бриселу почињу да прикупљају доказе припремајући се за званичну истрагу о томе да ли је Икс прекршио правила Европске уније. Власти у Великој Британији и Немачкој придружиле су се критикама.

Биће то тест за обе стране, пише "Политико".

Маск ће се трудити да се одбрани од сваке критике да није одговоран власник друштвене мреже, не одустајући истовремено од своје подршке слободи говора. ЕУ ће желети да покаже да нова регулатива, Закон о дигиталним услугама, може и да "покаже зубе". 

Европски комесар Тијери Бретон, задужен за регулацију рада друштвених мрежа, захтевао је да Маск објасни зашто су слике и дезинформације о Блиском истоку преплавиле Икс. Он га је упозорио на могућност отварања истраге, која би могла да покаже да Икс није радио у складу са европским законом у овом случају, након чега би уследиле могуће казне. 

"Политико" наводи и да је Маск, откако је купио Твитер који је у међувремену преименован у Икс, под сталним критикама да не успева да сузбије говор мржње на мрежи. Он је, како се наводи, смањио тимове за уређивање садржаја у духу промовисања слободног говора, повукао се из обећања које подржава Брисел да ће се ухватити у коштац са дигиталним страним сметњама и прилагодио алгоритме да промовишу често сумњив садржај у односу на проверени материјал новинских организација и политичара, оцењује се у тексту.

Одговарајући Бретону, Маск га је упитао да појасни како је Икс нарушио регулативу ЕУ која се односи садржаје на друштвеним медијима. "Наша политика је да је све отворени извор и транспарентно", додао је Маск. 

Истрага о усклађености Икса са новим европским правилником била је у плану већ месецима. Током лета, Бретон и високи званичници ЕУ посетили су седиште компаније у Сан Франциску ради такозваног "стрес теста" да виде како се придржавају правила.

Према законодавству ЕУ, технолошки гиганти као што су "Икс", "ТикТок" и "Фејсбук" морају да изврше дуге процене ризика како би открили како се говор мржње и други незаконити садржаји могу ширити на њиховим платформама. Они, такође, морају да омогуће већи приступ спољним ревизорима, регулаторима и групама цивилног друштва које ће пратити како се компаније придржавају новог надзора.

Истраге о потенцијалним прекршајима у складу са европским правилима о садржају вероватно ће укључивати вишемесечне истраге о понашању компаније, доношење правне одлуке Комисије о томе да ли ће изрећи новчане или друге санкције, и вероватну жалбу фирме као одговор.

Очекује се да ће за окончање таквих случајева бити потребне године.

У Бриселу, Комисија је прикупљала доказе о потенцијалним прекршајима у више компанија друштвених медија, чак и пре него што је нови закон ЕУ о садржају ступио на снагу у августу, рекло је пет званичника и других појединаца са директним сазнањима о овом питању.

Циљ је да се почну најмање три истраге повезане са Законом о дигиталним услугама до почетка следеће године, кажу неименовани извори "Политика".

Последњих дана, званичници Комисије су прикупљали доказе повезане са Хамасовим нападима на Израел од којих је већина подељена на Иксу.

Тај садржај је укључивао верификоване Икс налоге са везама са Русијом и Ираном који су поново постављали снимке наводних злочина против израелских војника. Неки од ових постова су прегледани стотинама хиљада пута. Други налози повезани са Хезболахом и ИСИС-ом су на сличан начин објављивали садржај везан са сукоб.

Нејасно је да ли ће такви снимци довести до конкретне истраге о Иксовом поступању са најновијим насилним садржајем.

image