Свет

Како је Маск разљутио Украјинце: Врховна рада и њен председник вређају власника "Икса"

Украјинска врхушка није добро поднела шалу америчког милијардера - можда зато што у њој има превише истине?
Како је Маск разљутио Украјинце: Врховна рада и њен председник вређају власника "Икса"© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Бритки хумор милијардера Илона Маска не годи свима, а нарочито га тешко подноси украјинска врхушка. Након што је Маск на друштвеној мрежи "Икс" испрозивао украјинске навике да на све стране и сваки час нешто траже, Кијев је жестоко узвратио – и то увредама.

Све је заправо почело када је Маск објавио "фотошопирану" фотографију Владимира Зеленског, на чијем челу и врату су од напрезања натекле вене. Суздржавао се украјински председник да истог тренутка не затражи паре од својих савезника

"Када прође пет минута, а још увек ниси затражио милијарду долара помоћи", гласио је опис слике.

Украјинци су хтели да узврате истом мером и истом фотографијом (само са фотошопираним ликом Маска), али им се омакло, па су прешли границе доброг укуса.

"Када је Илон Маск покушао да освоји свемир, али нешто је пошло по злу и за пет минута је био до ока у г***има", написао је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук, очигледно алудирајући на неуспешно лансирање ракете "Спејс икс" у априлу.

У сличном маниру наставила је и званична страница украјинског парламента, Врховне раде.

Уз фотошопирану слику Маска који се напреже, стоји коментар: "Кад пет минута не шириш руску пропаганду". Ова објава касније је нестала са Твитер странице украјинског парламента.

"Свака подршка Русији данас је директно улагање у рат, геноцид, уништење слободног света, ескалацију и право на некажњивост. Свако ћутање или иронија према Украјини данас је директно охрабрење руске пропаганде која оправдава масовно насиље и уништавање. Нажалост, нису сви увек, попут значајних медијских личности које су хиљадама километара удаљене од рата, у стању да схвате шта су свакодневна бомбардовања и плач деце која остају без родитеља", пожалио се и главни помоћник украјинског председника Владимира Зеленског Михаил Подољак.

Занимљиво је да се и на овако баналним примерима показује незахвалност Кијева својим савезницима. 

Начелник украјинске војне обавештајне службе генерал-потпуковник Кирило Буданов изјавио је недавно да је Украјина у великој мери зависна од услуга које добија од компанија америчког милијардера, рекавши да , уколико тих услуга не би било, наступила би "катастрофа".

Маск је раније знао да и угаси сателитски сигнал "Старлинка" на који се ослања украјинска војска, па би Украјинци, ако ништа, оно бар због сопственог добра, требало да покушају да прихвате његове шале.

image