Свет

Орбан: Мађарска ће забранити скупове подршке терористичким организацијама

Хамас су за терористичку организацију већ прогласили Израел, Сједињене Америчке Државе, Европска унија, Канада, Египат и Јапан
Орбан: Мађарска ће забранити скупове подршке терористичким организацијамаwww.globallookpress.com © Lev Radin

Мађарска неће дозволити било какве скупове који подржавају терористичке организације, изјавио је у петак премијер Виктор Орбан, додајући да би сви грађани Мађарске требало да се осећају безбедно, без обзира на њихову веру или порекло, извештава Ројтерс.

Израел је обећао да ће уништити покрет Хамас, који влада Појасом Газе, у знак одмазде за најсмртоноснији напад на јеврејске цивиле од Холокауста, када је на стотине Хамасових бораца прешло преко ограде којом је ово подручје ограђено. Хамас је у суботу испалио на стотине ракета на израелске градове.

Хамас су за терористичку организацију већ прогласили Израел, Сједињене Америчке Државе, Европска унија, Канада, Египат и Јапан.

"Шокантно је да широм Европе постоје скупови који подржавају терористе", додао је Орбан.

Мађарски премијер, савезник израелског лидера Бенјамина Нетанијахуа, казао је да Израел има право да се брани, али је додао да је важно да се сукоб не прошири на друге земље и да не дестабилизује цео регион.

Бивши шеф Хамаса Калед Мешал позвао је у петак на протесте широм муслиманског света у знак подршке Палестинцима и народима суседних земаља, како би се придружили борби против Израела. Скуп подршке Палестини испред мађарског Министарства спољних послова у Будимпешти сазван је путем Фејсбука.

"Било је покушаја чак и у Мађарској", рекао је Орбан, не осврћући се директно на наведени догађај, и додао:"Али нећемо дозволити скупове који подржавају терористичке организације, јер би то представљало претњу за мађарске грађане".

"Не можемо дозволити да се било који Мађар, без обзира на веру или порекло, осећа несигурно", додао је Орбан.

image