Свет

Европска комисија поставила ултиматум Турској: Изаберите страну - ЕУ и НАТО или Русија и Хамас

Заменик председника ЕК Маргаритис Схинас сматра Анкару важним партнером за стабилност у Европи и региону, али не заборавља да критикује Турску што није увела санкције Москви
Европска комисија поставила ултиматум Турској: Изаберите страну - ЕУ и НАТО или Русија и Хамасwww.globallookpress.com © Thomas Banneyer/dpa

Турска мора да одлучи на чијој страни ће да буде у палестинско-израелском сукобу – заједно са Европском унијом и НАТО-ом или са Русијом, Ираном и Хамасом, изјавио је заменик председника Европске комисије Маргаритис Схинас, преноси ТАСС.

Наиме, Схинас је ову тему покренуо на Конференцији Источног Медитерана и Југоисточне Европе, рекавши да је од почетка новог палестинско-израелског сукоба свих 27 земаља ЕУ "једногласно признало право Израела на самоодбрану, осудило терористички напад и гласно изјавило да не постоји оправдање за терор".

"Анкара мора да изабере на којој страни историје жели да буде: са нама – са ЕУ, НАТО-ом, нашим вредностима и духом Запада или са Москвом, Техераном, Хамасом и Хезболахом. Одговор треба да буде јасан", казао је Схинас.

Према његовим речима, Турска је и даље кључни партнер за стабилност у Европи и региону посебно у областима имиграције и трговине. С друге стране, критиковао је Анкару јер није подржала санкције Русији.

Претходно је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да је једини начин да се реши актуелни сукоб на Блиском истоку признавање Палестине као независне државе.

image