Свет

Данска влада оптужена за расизам због закона о разбијању гета: Селе мигранте где им се ћефне

Сет закона донет је како би се очистила урбана подручја са високом концентрацијом имигрантског становништва, често оптерећена већом криминалом стопом и незапосленошћу, нижим платама
Данска влада оптужена за расизам због закона о разбијању гета: Селе мигранте где им се ћефнеGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Различита гета у којима живе мигранти у Данској, влада те нордијске државе планира да разбије како би их "подстакла на интеграцију".

По доношењу сета закона, који су добили подршку свих владајућих странака, данска влада одмах је оптужена за расизам јер је намера да се велики број људи деложира, односно измести на другу локацију.

Циљ је, како тврде доносиоци одлука, да се очисте урбана подручја са високом концентрацијом мигрантског становништва – често оптерећена већом криминалом стопом и незапосленошћу, нижим платама и образовним стандардима.

Међутим, етничке мањине се жале да их влада третира као грађане другог реда и најављују да ће закон бити оспорен пред Европским судом правде у Стразбуру.

Творац оштрог закона, бивши премијер Ларс Локе Расмусен, мрачно је упозорио да би "пипци гета могли да се пруже ка улици" ширењем насиља.

Усред оптужби за расизам, реч "гето" накнадно је избачен из законских одредби и замењен терминима као што је "паралелно друштво", али су се посланици из више партија сложили да је потребно нешто да се имигранти натерају да се интегришу или асимилирају са својом усвојеном домовином.

Критичари тврде да су закони тупо оружје које служи само за уништавање насељених заједница – од којих су многе настале управо зато што је влада тамо сместила људе.

У једном од места на ком се планира расељавање имиграната налазе се натписи "Наши станови нису на продају" уз подигнути црну песницу, симболу "Јавног отпора".

image