Русија

Финска министарка спољних послова признала руским пранкерима: Контраофанзива не иде по плану

Вован и Лексус представили су се као афрички политичари и овај пут позвали Елину Валтонен, говорили су о ситуацији у Украјини, војној помоћи Финске, авионима Ф-18 и НАТО-у, али и Црноморској иницијативи
Финска министарка спољних послова признала руским пранкерима: Контраофанзива не иде по плануwww.globallookpress.com © Anatoly Lomokhov

Нажалост, контраофанзива Украјине за сада се не одвија брзо, признала је министарка спољних послова Финске Елина Валтонен у последњој намештаљци познатих руских пранкера Вована и Лексуса, који су са њом разговарали, лажно се представљајући као афрички политичари.

Упитана да прокоментарише ситуацију на фронту, Елена Валтонен је потврдила да се напади украјинске стране не одвијају по плану, и додала да "управо Украјинци треба да одлуче да ли ће почети да разговарају о територијалним и другим питањима, која могу бити стављена на дневни ред". 

Истакла је да Финска данас подржава Украјину, али да мора да брине о својим границама, јер на Русију гледа као на потенцијалну претњу и повремено агресивног суседа.

"Да, испоручујемо Украјини онолико опреме и технике за одбрамбене и војне потребе, колико можемо. Треба рећи да, поред осталог, Финска се граничи са Русијом и у прошлости смо морали да бранимо своју земљу од СССР-а. Пошто смо сусед Русије, одувек смо улагали много средстава у одбрану наше земље. Јер, живимо поред једног непредвидивог и понекад агресивног суседа. Због тога, ми имамо једну од најјачих војски у Европи и моћну војну технику", рекла је она.

"Драго нам је да можемо да подржавамо Украјину", додала је она. Ипак, како је даље казала, поједине земље то не могу да учине у довољној мери, јер "годинама нису улагале довољно средстава у војне капацитете", те "данас имају проблем да Украјини пруже војну подршку".

Када је реч о авионима Ф-18, министарка спољних послова Финске каже да су Шведска и Данска показале спремност да ове ловце предају Украјини, али Финска то не може да учини.

"Вероватно да ће процес њихове предаје потрајати неколико месеци. На жалост, Финска сада не може да преда своје ловце, јер имамо обавезу и према НАТО-у. Морамо да штитимо сопствену границу, чија дужина са Русијом износи 1.300 километара. Потребно је уложити пуно напора да бисмо је заштитили. Можда ће се то десити у будућности. Видећемо", рекла је министарка.

Према њеним речима, Финска већ дуго времена сарађује са НАТО-ом, и пре званичног званичног уласка у Алијансу.

"Финска је последњих десет година развијала своје партнерске односе са НАТО-ом. После уласка, ситуација се није изменила, наше оружане снаге у потпуности се подударају с НАТО-ом".

Упитана да прокоментарише захтев Пољске да од САД добије нуклеарно оружје, Валтонен каже да је ту, заправо, реч о "архитектури система одбране од Русије", јер Пољска, наравно, не планира да ово оружје искористи.

"Пољска, наравно, овим оружјем никоме не прети. Ради се о систему одбране од Русије. Што се тиче нуклеарног оружја, главно је да се користи ради сузбијања", објаснила је и дода да је у Финској "чак забрањено држање било каквог нуклеарног оружја".  

Говорећи о испоруци украјинских житарица, Валтонен је рекла да "сви треба да уложе напоре да се обнови Црноморска иницијатива, како би Украјина могла да извози своје житарице".

"До данас, из Украјине је извезено 4,4 милиона тона житарица и других пољопривредних производа у оквиру пројекта ЕУ под називом 'Линија солидарности са Украјином'. Житарице се извозе речним, железничким и друмским путем у Европу", рекла је она и указала да Европљани омогућавају да 60 одсто свих украјинских житарица нађу пут да се изнесу из Украјине од почетка СВО.

Након објављивања разговора са финском министарком, огласило се и финско Министарство спољних послова. Они су поручили да је у току истрага ове преваре.

Такође, додају да министарка није обелоданила ни једну тајну информацију, али да ће ипак предузети додатне мере да се ове ствари не би поново дешавале. 

image