Москва нуди решење палестинско-израелске кризе; САД припремиле 2.000 војника за пребацивање у Израел

Председник Русије Владимир Путин разговарао се данас са колегама из Ирана, Сирије, Египта и Израела предочивши им руске иницијативе за решавање палестинско-израелске кризе

Сукоб Израелских одбрамбених снага и Хамаса, који је почео прошле суботе, букти данима и не смирује се. Услови за живот људи у Гази су све гори, а воде, хране, струје и лекова је, како јављају медији и агенције УН, све мање.

Министарство здравља Газе објавило је да је број мртвих који су примљени у болнице достигао је 2.778 људи, а да је 9.938 је повређено у израелским ваздушним нападима. Број израелских жртава тренутно је 1.300.

Информацију да је договорен прекид ватре на југу Газе и да се у исто време отвара гранични прелаз Рафа ка Египту коју је пренео Ројтерс негирали су касније и Израел и канцеларија за медије Хамаса.

Председник Русије Владимир Путин разговарао се данас са колегама из Ирана, Сирије, Египта и Израела предочивши им руске иницијативе за решавање палестинско-израелске кризе.

Према изјавама Палестинаца, ваздушни напади израелске војске изведени током прошле ноћи били су најжешћи од почетка сукоба, преноси Ројтерс.

Бомбардовање је било најинтензивније у граду Гази, где су бомбе погодиле области у близини две болнице.

Медији преносе и да се Израел спрема за нову фазу ратовања: копнену инвазију.

16. окт 2023 • 22:03

Хамас: Држимо између 200 и 250 талаца; сматрамо их нашим гостима

Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је данас да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

"Процењујемо да је број затвореника које држимо између 200 и 250, а 22 их је до сада страдало током рата", рекао је Убаида и навео да је последњи страдао у ваздушним нападима израелских снага, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

Истакао је да међу "приведенима" има и људи других националности.

"Нисмо проверавали њихов идентитет током борби и сматрамо их нашим гостима", изјавио је Убаида.

Он је додао да је Израел намерно извшио "варварску и бруталну агресију на палестински народ, уместо да се супротстави борцима на терену".

"Ционистички непријатељ није очекивао да ће му арапске снаге опкољене у Гази задати најтежи ударац у његовој историји", поручио је Убаида.

Према његовим речима, Хамас није застрашен претњом израелске војске да ће покренути копнени напад на Појас Газе.

Протест испред Би-Би-Сија: Назовите Хамас терористима

Стотине људи окупиле су се вечерас испред зграде Би-Би-Сија у Лондону, тражећи од британског јавног сервиса да борце Хамаса назове "терористима".

"Доста је било. Назовите Хамасовце терористима", поручили су окупљени на протесту у организацији Националне јеврејске скупштине.

Демонстранти су носили израелске заставе и узвикивали "Срам вас било", преноси Би-Би-Си.

Раније ове недеље, портпарол Би-Би-Сија је поручио да је дугогодишњи став британског јавног сервиса да новинари не користе термин "терористи", осим уколико не цитирају неког другог.

Уређивачке смернице Би-Би-Сија наводе да реч "терориста" може бити "препрека, а не помоћ за разумевање ситуације".

Национална јеврејска скупштина која је организовала протест, фокусира се на промоцију јеврејског начина живота, подршку Израелу и борбу против антисемитизма, наводи британски јавни сервис.

УНИЦЕФ: Деца и породице у Гази практично остали без воде

Деца и породице у Гази су практично остали без воде, саопштено је данас из Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ).

"Сада су приморани да користе прљаву воду из бунара, што повећава ризик од тога да добију болести које се преносе водом", наводи се у објави УНИЦЕФ-а на друштвеној мрежи Икс.

Додаје се да је потребна хитна "хуманитарна пауза" како би се осигурао несметан и безбедан приступ помоћи деци и породицама у Појасу Газе.

УНИЦЕФ: Деца и породице у Гази су практично остали без воде

Деца и породице у Гази су практично остали без воде, саопштено је данас из Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ).

"Сада су приморани да користе прљаву воду из бунара, што повећава ризик од тога да добију болести које се преносе водом", наводи се у објави УНИЦЕФ-а на друштвеној мрежи X (Твитер).

Додаје се да је потребна хитна "хуманитарна пауза" како би се осигурао несметан и безбедан приступ помоћи деци и породицама у Појасу Газе.

Блинкен и Нетанијаху провели пет минута у склоништу у Тел Авиву

Амерички државни секретар Ентони Блинкен, премијер Израела Бењамин Нетанијаху и чланови израелског ратног кабинета провели су пет минута у склоништу након што су се широм Тел Авива огласиле сирене за ваздушну опасност, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Званичници су након тога отишли у командни центар где су наставили разговоре, преноси Си-Ен-Ен.

Блинкен је данас поновио обећање да ће САД подржати Израел у рату против палестинског Хамаса, пошто је посетио ту земљу други пут за мање од недељу дана.

Комисија УН сматра да су израелски удари на Газу ратни злочин

Комисија УН задужена за испитивање деловања израелских и палестинских војника закључила је у извештају објављеном у понедељак да израелски напади на појас Газе и 16-годишња блокада те територије представљају ратне злочине.

Независна међународна истражна комисија за окупирану палестинску територију испитала је доказе у вези са израелско-палестинским сукобима забележеним између маја 2021. и августа 2023. године, пре најновијег пораста насиља, саопштиле су РИА Новости.

"Узимајући у обзир војне циљеве и ефекте ваздушних удара, Комисија закључује да, будући да штета и жртве изазване дејствима израелских снага безбедности нису били пропорционални војној предности, наведене акције представљају ратни злочин", наводи се у саопштењу.

ЕУ ће успоставити "хуманитарни ваздушни мост" за помоћ Гази

Европска унија је саопштила данас да ће успоставити "хуманитарни ваздушни мост" који се односи на неколико летова за Египат којима ће бити испоручена хуманитарна помоћ у Појас Газе.

"Прва два лета биће обављена ове недеље и превозиће хуманитарну помоћ УНИЦЕФ-а, укључујући лекове и хигијенске пакете", наводи се у саопштењу Генералног директората за европску цивилну заштиту и операције хуманитарне помоћи објављеном на сајту Европске комисије.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је Палестинцима у Гази потребна хуманитарна помоћ и да они "не смеју да плаћају цену Хамасовог варварства".

Она је додала да ће Европска унија утростручити хуманитарну помоћ Палестинцима на више од 75 милиона евра.

САД припремиле 2.000 војника за потенцијално слање у Израел

Америчка војска припремила је око 2.000 војника за потенцијално распоређивање у Израелу, рекли су званичници америчке одбране, преноси "Волстрит џорнал".

Војници би били задужени за мисије попут саветовања и медицинске подршке, рекли су званичници и није планирано да учествују у борбама. 

Није јасно под којим околностима би САД могле да распореде своје трупе или где, али одлука Пентагона је наговестила спремност САД да подрже израелске трупе уколико изведу копнену офанзиву на Газу.

Амерички војници који би били послати у Израел су тренутно стационирани и на Блиском истоку, али и ван њега, укључујући и у Европи, рекли су извори. 

Путин са Абасом: Подршка праву Палестинаца на независност

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас о најновијим дешавањима у Појасу Газе са председником Палестине Махмудом Абасом.

Абас је истакао да цени подршку Русије палестинском народу и залагање за свеобухватни и праведни мир на Блиском истоку, заснован на међународним резолуцијама.

Председник Русије је такође потврдио став Русије у подршци праву палестинског народа на слободу и независност у својој држави са источним Јерусалимом као престоницом, преноси палестинска агенција ВАФА.

Путин са Нетанијахуом: Искрено саучешће породицама и пријатељима преминулих Израелаца

Председник разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о кризној ситуацији која је настала као резултат нагле ескалације палестинско-израелског сукоба, пренела је прес служба Кремља.

"Руски председник је изразио искрено саучешће породицама и пријатељима преминулих Израелаца, истичући његово оштру осуду акција чије су жртве цивилно становништво, укључујући жене и децу", наводи се у саопштењу.

Блинкен се састаје са израелским ратним кабинетом у Тел Авиву

Амерички државни секретар Антони Блинкен састаје се са израелским "ратним кабинетом" у Тел Авиву, преноси Си-Ен-Ен.

Израелски министар одбране Јоав Галант данас је рекао је америчком државном секретару да ће "ово бити дуг рат, цена ће бити висока, али ће Израел победити – за државу, за јеврејски народ и за вредности у које обе земље верују".

Шеф Шин Бета преузео одговорност за изостанак раног упозорења на напад Хамаса

Шеф израелске службе безбедности Шин Бет Ронен Бар изјавио је данас да је он лично одговоран за недостатак раног упозорења за Хамасов напад на Израел 7. октобра.

"Упркос низу акција које смо спровели, нажалост у суботу нисмо били у могућности да генеришемо довољно упозорења која би омогућила да се напад осујети", навео је Бар у писму члановима агенције, преноси "Тајмс оф Израел".

Додао је да је он одговоран за то, као особа која је на челу организације.

"Биће времена за истраге. Сада се боримо", написао је Бар.

У нападу Хамаса на Израел убијено је најмање 10 чланова Шин Бета.

Хезболах преузео одговорност за нападе на положаје ИДФ

Либанска милитантна група Хезболах преузела је данас одговорност за нападе на положаје Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у близини границе са Либаном.
Из ИДФ-а су саопштили да ниједан њихов војник није повређен, као и да су на нападе одговорили артиљеријском ватром, преноси "Тајмс оф Израел".

До ескалације сукоба је дошло пошто је Хезболах покренуо неколико напада на север Израела, након што је избио рат између Израела и палестинске милитантне групе Хамас на југу, у Појасу Газе.

Путин са председником Египта о отклањању узрока кризе у Израелу

Председник Русије Владимир Путин након разговора са лидерима Ирана и Сирије, бавио је телефонски разговор и са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем током којег су се договорили да раде на отклањању узрока кризе између Појаса Газе и Израела, јављају из кабинета египатског лидера.

Како се наводи у саопштењу, разговарали су о најновијим регионалним догађајима и дипломатским корацима за преузимање контроле над ситуацијом у Појасу Газе и спречавање ширења насиља и сукоба.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Израел гађао солитер у Рафи, убијено 5, а рањено 15 људи

Најмање пет људи је погинуло, а 15 повређено у израелском ваздушном нападу на вишеспратницу у Рафи у јужном појасу Газе, саопштило је у понедељак палестинско министарство унутрашњих послова.

ИДФ најавио напад на Либан

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) најавио је да ће израелска војска извршити нови удар на територију Либана.

"Пре кратког времена испаљен је хитац на снаге ИДФ које делују на либанској граници, нема жртава. Као одговор, израелска војска изводи артиљеријски напад на нападаче на либанској територији", поучио је 

Цистерне за нафту прешле из Газе у Египат

Цистерне за нафту са ознакама УН прешле су у Египат из Газе како би допремиле залихе горива у ту опкољену енклаву.

Камиони су прешли границу у Рафи под пратњом возила УН, поред колоне људи који су чекали са стране Газе како би прешли у Египат, преноси АП.

Раније данас електрана у Гази која је затворена због несташице горива саопштила је да ће болнице у Гази остати без горива за генераторе у наредна 24 сата, што би угрозило животе хиљаде пацијената.

Снажан ракетни напад на Јерусалим и Тел Авив, посланици Кнесета у склоништима

Снажна баражна ракетна паљба погодила је данас Јерусалим и Тел Авив, због чега су посланици Кнесета усред заседања морали да оду у склоништа.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму и Тел Авиву, а припадници палестинског милитантног покрета Хамас из Појаса Газе лансирали су ракете дугог домета.

"Тајмс оф Израел" наводи да је у питању вероватно највећа баражна паљба од првог напада Хамаса 7. октобра.

Неколико гласних експлозија се чуло се у два највећа израелска града, али засад нема извештаја о повређенима или штети.

Седница Кнесета на чијем је почетку говорио премијер Израела Бањамин Нетањаху је одложена, а посланици и остали присутни отишли су у склоништа.

Нетанијаху: Ово је рат сила светлости и таме

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху рекао је да је израелски рат против Хамаса егзистенцијална битка против сила таме.

"Ни након 75 година, рат за независност се није завршио", рекао је премијер Кнесету.

"Победићемо, јер је се овде доводи у питање наше постојање", рекао је он, поредећи Хамас са нацистичком Немачком и називајући сукоб "ратом између сила светлости и сила таме, између људског и животињског".

Путин и Раиси разговарали о ситуацији у Појасу Газе

Злочини које Израел чини у Гази морају престати, изјавио је председник Ирана Ебрахим Раиси током телефонског разговора са руским колегом Владимиром Путином, преноси ИРНА.

Он је поручио да би наставак опсаде појаса Газе, убијање жена и деце, као и напади на територију енклаве и на представнике њене администрације могли да постану разлог због ког би актуелни сукоб Израела и Хамаса могао да прерасте у војну конфронтацију великих размера.

Зеленски хтео да посети Израел, поручили му да "није прави тренутак"

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је да у знак подршке дође у посету Израелу након напада Хамаса, али му је речено да "није прави тренутак", преносе израелски медији.

Јерусалим је, како се преноси, идеји председника Украјине да се придружи америчком државном секретару Ентонију Блинкену у посети Израелу приступио "са резервом". 

Опширније прочитајте у засебној вести.

Половину хотелских соба у Израелу на рачун државе користе евакуисане породице

Половина хотелских соба у Израелу користи се за смештај породица евакуисаних из заједница у близини појаса Газе, рекао је директор Удружења израелских хотелијера Јаел Данијели.

"Израел има 56.000 хотелских соба, од којих 28.000 тренутно користе евакуисана лица на рачун државе држава, рекао је он за Ројтерс".

Званичници Беле куће и даље се надају да ће прелаз Рафа бити отворен

Званичници Беле куће и даље се надају да ће гранични прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта бити отворен на неколико сати током дана.

То би омогућило да део људи напусти Газу, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Има ли или нема воде у Гази?

Званичници Хамаса кажу да Појас Газе још увек нема воде, чију је испоруку обуставио Израел, док израелски званичници наводе да су испоруке делимично обновљене и то на југу.

Јуче су израелске власти саопштиле да су као део договора са Вашингтоном делимично поново почеле испоруке воде Гази. Портпарол Министарства унутрашњих послова Ејад Ал-Бозом каже, међутим, да још увек нема воде.

"Становници пију нездраву воду и прети им озбиљна здравствена криза", додао је он.

Помоћник израелског министра енергетике изјавио је да је вода испоручена локалној заједници близу Кан Јуниса, али није прецизирао о коликој се количини ради, преноси Ројтерс.

Министар енергетике Израел Кац рекао је да би успостављање водоснабдевања на југу Газе подстакло становнике да се окупе тамо док Израел гађа циљеве Хамаса на северу.

Израелска војска позвала је становнике Газе да се евакуишу са севера и оду на југ због војних операција које треба да уследе.

Камиони са хуманитарном помоћи чекају на граници с Египтом

Упркос најавама да ће гранични прелаз Рафа између Појаса Газе и Египта бити отворен за хуманитарну помоћ, камиони и даље чекају на египатској страни, преносе РИА Новости. Египатски званичници кажу да су били вољни да отворе прелаз, али да израелска страна није била спремна на то.

Ирански званичник: Хамас спреман да пусти таоце ако Израел прекине бомбардовање

Хамас би био спреман да пусти око 200 талаца које држи ако израелске војне снаге прекину ваздушне ударе на Појас Газе, кажу у Министарству спољних послова Ирана.

Портпарол министарства Насер Канани на конференцији за новинаре у Техерану рекао је да су им званичници Хамаса пренели да су "спремни да предузму неопходне мере како би ослободили таоце које држе побуњеничке групе, али да такав потез подразумева припреме које није могуће обавити док ционисти свакодневно бомбардују различите делове Газе".  

Хамас је раније рекао да ће пустити отете у замену за заробљене Палестинце.

"Чули смо се са побуњеницима, они немају потешкоћа да наставе да пружају отпор. Рекли су да су војно способни да наставе са отпором на терену дуже време", рекао је Канани мислећи на Хамас.

УН: Грифитс путује на Блиски исток како би помогао у испоруци помоћи за Газу

Секретар Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс изјавио је да ће отпутовати на Блиски исток како би подржао преговоре о испоруци хуманитарне помоћи блокираном Појасу Газе, пренео је Ројтерс.

Грифитс је рекао да је његова канцеларија имала "темељне разговоре" са Израелом, Египтом и осталима.

"Отићи ћу сутра у регион како би помогао у преговорима, да се лично уверим у стање и солидаришем се са неколико хиљада хуманитарних радника, који су остали тамо и даље раде да помогну народу у Гази и на Западној обали", навео је Грифитс у саопштењу.

Према најавама из УН, Грифитс планира да буде у Каиру у уторак, путоваће и на остале локације у региону у којем ће боравити неколико дана.

Иран сматра да су САД већ укључене у конфликт у Израелу

Сједињене Америчке Државе итекако су укључене у конфликт између Израела и Палестинаца и треба да сносе одговорност, рекао је портпарол Министарства спољних послова Ирана Насер Канани.

Упитан да ли ће се Техеран укључити ако то учине САД, Канани је рекао да "Иран сматра да су САД већ војно укључене у конфликт", преноси Ројтерс.

Он је додао да су "злочини ционистичког режима изведени уз подршку САД које треба да сносе одговорност због тога".

Хезболах тврди да је уништио камере за надзор на либанској граници

Либански Хезболах тврди да је уништио камере за надзор на неколико израелских војних пунктова на граници с Либаном.

Хезболах је објавио видео у којем се види како снајперисти уништавају камере на пет пунктова дуж израелско-либанске границе, укључујући и једну у израелском граду Метула, пренео је "Тајмс оф Израел". 

Како се додаје, инциденти су се догодили јуче, а циљ је вероватно био да се онемогући израелска војска да прати кретање припадника Хезболаха дуж границе.

Због могуће кризе: СЗО послала санитетски материјал у Либан

Светска здравствена организација послала је две пошиљке санитетског материјала у Бејрут, припремајући се да могућу ескалацију сукоба.

За сада је било само спорадичних окршаја између либанских група и израелских снага.

"Либану је испоручен важан санитетски материјал како би били спремни да одговоре на могућу здравствену кризу", наводи се у саопштењу СЗО.

Испорука која је данас из Дубаија стигла у Бејрут укључује довољно хируршког и санитетског материјала, као и лекова довољних за збрињавање од 800 до 1.000 рањених, преноси саопштење СЗО "Тајмс оф Израел".

СЗО је навела да је у досадашњим окршајима на граници било и цивилних жртава.

Египат окривио Израел за неуспех у отварању прелаза Рафа

Министар спољних послова Египта Самех Шукри изјавио је да израелска влада тек треба да предузме кораке који би довели до отварања граничног прелаза Рафа између Египта и Појаса Газе, истичући да је Египат намеравао да тај прелаз буде отворен.

"Гардијан" извештава да су на прелазу јутрос били камиони УН са горивом, али да је он остао затворен. Бројне породице, већином грађани са двојним држављанством, чекају на овом прелазу. 

Кина позвала на прекид ватре у Израелу и у Појасу Газе

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је данас да Пекинг позива на прекид ватре у Израелу и у Појасу Газе.

На заједничкој конференцији за новинаре са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом, Ји је поручио да Савет безбедности Уједињених нација мора да предузме акцију, а главне силе да играју активне улоге, преноси Ројтерс.

"Императив је да се успостави примирје, да се две стране врате за преговарачки сто и да се успостави хитни хуманитарни канал како би се спречила даља хуманитарна катастрофа", указао је шеф кинеске дипломатије.

Кинески медији су у недељу јавили да ће специјални кинески изасланик за Блиски исток Џаи Џун посетити тај регион с циљем да помогне у напорима да се покрену преговори.

Болнице у Гази не могу да се изборе с приливом жртава

Медицинске установе у Појасу Газе не могу да се носе са приливом жртава и рањених услед израелског гранатирања, изјавио је представник Министарства унутрашњих послова Ејад ал-Бозом у коментару за ТВ канал Ал џазира.

"Хиљаде рањених људи су у опасности  због немогућности болница да се изборе са толиким бројем жртава", нагласио је он.

Такође, позвао је међународну заједницу да предузме мере за "заустављање израелске агресије" и испоруку медицинских залиха, воде и горива у Газу, назвавши ситуацију "катастрофалном".

Јерусалимски кардинал нуди себе у замену за децу коју је отео Хамас

Представник папе Франциска у Светој земљи кардинал Пјербатиста Пицабала изјавио је да је спреман да понуди себе у замену за израелску децу коју је као таоце узео Хамас и држи их у Гази.

"Спреман сам на размену, било шта ако то може да доведе до ослобађања, да се деца врате кући. Нема проблема. Постоји потпуна спремност с моје стране", рекао је Пицабала у видео-разговору с италијанским новинарима.  

САД евакуишу своје грађане преко луке у Хаифи

Сједињене Америчке Државе обезбедиле су брод којим би из луке Хаифа требало да се евакуишу амерички држављани до Лимасола на Кипру.

Очекује се да ће то путовање трајати око 10-12 сати. "Харец" је известио да је укрцавање почело, преноси британски "Гардијан".

Блинкен се враћа у Израел на нову рунду разговора

Државни секретар САД Ентони Блинкен враћа се данас у Израел на нову рунду разговора о сукобу са Хамасом након што је посетио шест арапских држава, укључујући и Израел, рекао је дописник АФП-а који путује с њим.

Високи амерички званичник, који је био у Израелу прошлог четвртка, слетео је у Тел Авив и очекује се да се поново састане са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом у Јерусалиму, преноси "Тајмс оф Израел".

Израел упозорава Хезболах: Ако се усудите да нас искушавате, реакција ће бити смртоносна

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је да ће се либански Хезболах суочити са смртоносним одговором ако настави да изводи нападе против Израела.

"Хезболах је извео неколико напада јуче како би покушао да омете наше операције (у Појасу Газе), под руководством и уз подршку Ирана угрожавајући Либан и његове становнике", рекао је Хагари.

Он је напоменуо да је војска појачала снаге на северној граници и да ће "агресивно одговорити" на било који потез против њих.

"Ако се Хезболах усуди да нас искушава, реакција ће бити смртоносна. САД нам дају пуну подршку", рекао је Хагари.

Израелска војска: Породице 199 талаца обавештене о њиховој отмици

Портпарол Израелских одбрамбених снага Данијел Хагари изјавио је на конференцији за новинаре да су до сада породице 199 отетих обавештене да су њихови најближи киднаповани и да их држе у Појасу Газе.

Међу таоцима које су припадници Хамаса одвели у Газу након напада који су извели прошле суботе већином су старији, жене и деца, преноси "Тајмс оф Израел". 

"Улажемо огромне напоре да откријемо где их у Појасу Газе држе већ имамо неке такве информације. Нећемо изводити нападе који би могли да угрозе наше људе", рекао је Хагари.

Он је оптужио да Хамас спречава евакуацију становника севера Газе на југ, након што је израелска војска дала рок од 24 сата да се више од милион људи склони с овог подручја. 

Палестински званичници: Више од хиљаду људи затрпано у рушевинама

Више од хиљаду Палестинаца заробљено је под рушевинама у Гази, рекао је портпарол палестинског Министарства унутрашњих послова Ејад ал-Бозом.

Он је упозорио на хуманитарну и еколошку катастрофу које би могле уследити због тога.

АП: Бајден разматра да посети Израел, али још није донета одлука о томе

Председник САД Џозеф Бајден разматра да отпутује у Израел наредних дана, али ништа још није финализовано, изјавио је у недељу за АП високи званичник америчке администрације који је тражио да остане анониман.

Званичник није могао јавно да говори о интерним разматрањима о потенцијалном путовању Бајдена.

Гранични прелаз Рафа отворен, па одмах затворен

Гранични прелаз Рафа који спаја територију Газе са Египтом у овом тренутку није отворен, каже извор из Египта за РТ.

Додаје се да је покушано са отварањем граничног прелаза само за стране држављане како би напустили Газу, али је маса становника Газе почела да трчи ка прелазу у покушају да га пређе због чега је он одмах затворен. 

Опширније прочитајте у посебној вести овде.

УНХРО: Потребан хитан прекид ватре да би хуманитарна помоћ могла да уђе у Газу

Постоји "хитна потреба" за прекидом ватре између Израела и Хамаса како би се омогућило да се хуманитарна помоћ испоручи у Појас Газе, саопштено је данас из Канцеларије УН за људска права (УНХРО).

"Уложени су огромни дипломатски напори да се ово оствари. Генерални секретар УН је у сталној вези са свим укљученим странама, а многе земље чланице УН чине највише што могу. Међутим, потребна нам је безбедносна гаранција да би испоруке помоћи могле да се остваре", изјавила је за Си-Ен-Ен портпаролка УНХРО Равина Шамдасани, а преноси Танјуг.

Палестинци у Појасу Газе се суочавају са критичном хуманитарном кризом, са недостатком воде, струје, хране, горива и лекова.

"Видели смо болнице које су биле принуђене да се евакуишу. Доктори инсистирају да остану са пацијентима који се налазе на одељењима за интензивну неонаталну терапију и неонаталну негу, где сте имали немогућ избор - да ли да напустите своје пацијенте или да останете са њима и ризикујете да погинете", рекла је Шамдасани.

Поновила је да су приступ води и храни, присилна евакуација стотина хиљада Палестинаца у јужни део Појаса Газе створили веома тешку хуманитарну ситуацију и у јужном делу угрожене палестинске енклаве.

Према њеним речима, значајна количина хуманитарне помоћи је стопирана и чека на граници да уђе у угрожено подручје.

"Суочени смо са потенцијалним хиљадама смртних случајева ако ова помоћ не прође. Прелаз Рафа између Газе и Египта једини је преостали пут за снабдевање који је био затворен већи део протекле недеље, а ни становници Газе ни страни држављани нису могли да га пређу", указала је Равина Шамдасани.

Шолц ће посетити Израел у уторак?

Немачки канцелар Олаф Шолц отпутоваће у уторак у Израел, јавила је телевизија "Ен-ти-ви", позивајући се на изворе из владе.

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок боравила је прошле недеље у Израелу.

Агенција УН: Готово половина популације у Гази расељена, нема довољно врећа за мртве

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама објавила је у најновијем извештају о ситуацији у Гази и на Западној обали да нема довољно пластичних врећа за мртве, као и да је више од милион људи, готово половина популације Газе, расељено због сукоба.

Подсећа се да пети дан за редом у Гази нема струје због чега су виталне службе, укључујући здравствену, водоводну и санитарну на ивици колапса, а погоршава се и ситуација са снабдевеношћу храном.

Озбиљно је ограничен приступ пијаћој води, упозорава се у извештају агенције УН.

Додаје се да је током сукоба погинуло 14 њихових запослених, да је број вероватно већи, као и да је у ваздушним ударима израелске војске бомбардовано 23 њихова објекта.

Агенција је послала своје особље у Египат како би се припремили за могуће отварање хуманитарног коридора који би довезао помоћ у Појас Газе.

Израелска војска објавила снимак дејстава у Гази

Израелске одбрамбене снаге објавиле су видео снимак ваздушних удара на Појас Газе током претходног дана.

Раније је саопштено да је само током ноћи гађано 50 циљева у Гази. 

Неколико министара из Ликуда противе се прекиду ватре и достављању помоћи Гази

Неколико министара из странке Ликуд оштро се противе привременом примирју, којем су према извештајима посредовале САД, како би се Гази доставила хуманитарна помоћ преко граничног прелаза Рафа са Египтом.

Министар енергетике Израел Кац изјавио је да се "горко противи" отварању блокаде и достављању хуманитарне помоћи Гази.

"Посвећени смо породицама убијених и отетих - не убицама из Хамаса и онима који им помажу", рекао је Кац, а преноси "Тајмс оф Израел".

Министар културе Мики Зоар такође се противи тако нечему.

"Они који убијају децу, силују жене и киднапују бебе не заслужују никакву милост", навео је он.

Израел евакуише 28 насеља у близини границе с Либаном

Израелска војска саопштила је да ће евакуисати становнике у кругу од два километра од границе с Либаном, преноси "Гардијан".

Наводи се да је план одобрио министар одбране Јоав Галант и да он подразумева евакуацију 28 насеља. Њихови становници биће исељени у државни смештај.

Саопштење долази након размене ватре са Хезболахом, које се догодило паралелно са сукобом у јужном Израелу са Хамасом.

Израел демантовао да је договорен прекид ватре

Израел је демантовао да је договорен прекид ватре како би се доставила помоћ Гази. 

"У овом тренутку нема прекида ватре како би се доставила хуманитарна помоћ у Појас Газе и омогућио излазак странаца" наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа које преноси портал "Тајмс оф Израел".

Евакуација становника Газе

Становници који живе на југу Газе, евакуишу се у јужни део након што је израелска војска пре неколико дана позвала више од милион грађана који овде живе да напусте ову територију.

Египат, Израел и САД договорили привремени прекид ватре

Египат, Израел и Сједињене Америчке Државе договорили су прекид ватре у јужној Гази од девет часова (осам по средњеевропском времену) који се поклапа са отварањем граничног прелаза Рафа, преноси Ројтерс.

Неименовани извори из египатских безбедносних структура навели су да ће прекид ватре трајати неколико сати, али нису прецизирали колико тачно. Они су навели и да је договорено да гранични прелаз Рафа буде отворен од 14 сати.

Подсећа се да овај гранични прелаз, који спаја Египат и Газу, једини није под контролом Израела. 

Израелска војска и амбасада САД у Израелу нису коментарисали ове информације, док је портпарол Хамаса Салама Маруф рекао да нема потврду о отварању граничног прелаза. 

Израелски амбасадор у УН: Немамо намеру да окупирамо Газу

Израел нема интересa да окупира Газу, али ће "учинити све што је потребно да елиминише Хамас", рекао је амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан.

Његова изјава уследила је након што је председник САД Џозеф Бајден упозорио Израел да би окупација ове територије била грешка.

"Немамо интерес да окупирамо Газу или да останемо тамо, али откако смо почели да се боримо за опстанак, а и сам председник Бајден је рекао да је решење да се уништи Хамас, учинићемо све неопходно да уништимо њихове способности", рекао је Ердан за Си-Ен-Ен.

СЗО: Евакуација Газе смртна пресуда за 2.000 пацијената

Светска здравствена организација упозорила је да би израелска наредба да се евакуише север Газе могла да буде "смртна пресуда" за више од 2.000 пацијената, укључујући бебе у инкубаторима, у болницама широм опкољене зоне.

Израел је наредио становништву севера територије дуге 42 километра да се пресели на југ уочи очекиване копнене инвазије: потез који би, према неким групама за људска права, могао представљати ратни злочин присилног премештања.

Наредба је изазвала панику у популацији од више од два милиона људи, која се већ бори са тоталном опсадом коју је наметнуо Израел, као одговор на смртоносни напад милитаната Хамаса. Доктори у зони евакуације кажу да су зато што нису могли безбедно да преместе пацијенте, одлучили да остану и да се брину о њима.

"Присиљавање више од 2.000 пацијената да се преселе у јужну Газу, где здравствене установе већ раде максималним капацитетом и не могу да апсорбују драматичан пораст броја пацијената, могло би бити једнако смртној казни", наводи се у саопштењу СЗО.

"Директори болница и здравствени радници су сада суочени са мучним избором: напустити критично болесне пацијенте усред кампање бомбардовања, изложити ризику своје животе док остају на лицу места да лече пацијенте, или угрозити животе својих пацијената док покушавају да их транспортују у установе које немају капацитет да их приме", наводи СЗО.

Палестински дипломата најављује отварање прелаза Рафа ка Египту

Гранични прелаз Рафа из Газе у Египат биће отворен у 9 сати по локалном времену (8 по средњоевропском), пренео је Ен-Би-Си цитирајући представника палестинске амбасаде Камела Катиба.

Како наводи портал "Тајмс оф Израел" отварање прелаза омогућиће страним држављанима да напусте Појас Газе, док ће у супротном смеру моћи да уђе хуманитарна помоћ.

Бајден: Упад у Газу би био грешка, Хамас мора бити тотално уништен

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је да би израелска окупација Појаса Газе била грешка, додајући да палестинска милитантна група Хамас, чији су припадници упали на југ Израела и извршили тежак злочин над цивилима, мора бити тотално уништена.

Бајден је у интервјуу за Си-Би-Ес рекао да би била велика грешка за Израел да окупира Газу, након што је Тел Авив најавио да се спрема за копнену офанзиву на ову палестинску територију.

Председник САД је позвао на заштиту цивила и истакао да Вашингтон ради на обезбеђивању хране, воде и гаса за палестински народ.

"Екстремни елементи Хамаса не представљају цео палестински народ", рекао је Бајден.

Он сматра да Хамас треба да буде тотално уништен, али и да треба да постоји Палестинска самоуправа.

"Треба да постоји пут ка палестинској држави", рекао је Бајден.

У интервјуу у емисији "60 минута", Бајден није рекао да је време за прекид ватре.

"Израел мора да крену на Хамас, јер то је једна гомила кукавица која се крије иза цивила. Израел ће учинити све што може да избегне убијање невиних цивила", нагласио је Бајден, а преноси Танјуг.

Бајден је рекао да мора да постоји хуманитарни коридор који би помогао цивилима који се налазе усред борби и да је уверен да ће се Израел придржавати "правила ратовања".

Он је рекао да не очекује да се америчка војска укључи у борбу у тој области, јер је Израел спреман за контранапад и да ће САД пружити Израелу све што је потребно.

Амерички председник каже и да "нема јасног доказа да Иран стоји иза напада на Израел".

"С друге стране, Иран константно подржава Хамас и (либански) Хезболах. Али, ако питате - да ли су знали за план Хамасовог напада? Не постоји доказ за тако нешто у овом тренутку", поручио је Бајден.

Канцеларија УН: Болнице у Појасу Газе имају горива за још 24 сата

Канцеларија Уједињених нација за координацију хуманитарних питања (ОЦХА) упозорила је данас да очекује да ће болнице широм Појаса Газе имати горива за још 24 часа.

"Гашење резервних генератора би угрозило животе хиљаде пацијената који су у опасности", навела је ОЦХА на свом сајту, а преноси Танјуг.

Из ОЦХА су додали да је Израел делимично обновио водоснабдевање у Кан Јунису, на подручју на истоку Газе.

"Забринутост због дехидрације и болести које се преносе водом и даље је велика с обзиром на колапс водоводних и санитарних услуга, укључујући и јучерашње затварање последњег функционалног постројења за десалинизацију морске воде у Гази", наводи се у извештају ОЦХА.