Русија

Путин са лидерима Ирана, Египта, Сирије, Палестине и Израела: Палестинци имају право на независност

Председник Русије је потврдио став Русије у подршци праву палестинског народа на слободу и независност у својој држави са источним Јерусалимом као престоницом
Путин са лидерима Ирана, Египта, Сирије, Палестине и Израела: Палестинци имају право на независностwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Председник Русије Владимир Путин разговарао је са иранским колегом Ебрахимом Раисијем о ситуацији на Блиском истоку и Јужном Кавказу, јавља иранска влада.

"Злочини које Израел чини у Гази морају да престану", изјавио је председник Ирана током телефонског разговора.

Раиси је оптужио Израел за ратне злочине у Гази и поручио да би наставак опсаде појаса Газе, убијање жена и деце, као и напади на територију и на представнике њене администрације могли да постану разлог због ког би актуелни сукоб Израела и Хамаса могао да прерасте у војну конфронтацију великих размера.

"У овом разговору, стране су разговарале и о ситуацији на Јужном Кавказу", наводи се у саопштењу.

Подршка праву палестинског народа на слободу и независност у својој држави

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас о најновијим дешавањима у Појасу Газе и напорима да се зауставе израелски напади на палестински народ са председником Палестине Махмудом Абасом.

Током телефонског разговора Абас је изразио саучешће руском председнику и породицама руских жртава које су убијене током сукоба на Западној обали.

Абас је истакао да цени подршку Русије палестинском народу и залагање за свеобухватни и праведни мир на Блиском истоку, заснован на међународним резолуцијама.

Он је поновио потребу да се зауставе напади, престане убијање палестинских цивила и створе безбедни коридори за улазак медицинских и прехрамбених залиха, као и да се обнови снабдевање водом и струјом за народ Газе, преноси палестинска агенција ВАФА.

Абас је указао да морају да се спрече покушаји расељавања Палестинаца из појаса Газе, потврђујући да се овај чин сматра другом катастрофом за палестински народ, сличној оној из 1948. године.

Путин је изразио саучешће жртвама палестинског народа и истакао важност заустављања борби, пружања хуманитарне помоћи и спречавања расељавања Палестинаца ван њихове земље.

Председник Русије је такође потврдио став Русије у подршци праву палестинског народа на слободу и независност у својој држави са источним Јерусалимом као престоницом, преноси ВАФА.

Руски лидер је обавио телефонски разговор и са египатским председником Абделом Фатахом ел Сисијем током којег су се договорили да раде на отклањању узрока кризе између Појаса Газе и Израела, јављају из кабинета египатског лидера.

Како се наводи у саопштењу, разговарали су о најновијим регионалним догађајима и о дипломатским корацима за преузимање контроле над ситуацијом у Појасу Газе и спречавање ширења насиља и сукоба.

Сложили су се око важности подршке прекиду ватре, осигуравању безбедности цивила и потреби озбиљног рада на отклањању узрока кризе, посебно у вези са континуираним недостатком политичких изгледа за решавање палестинског проблема.

Председник Русије је раније разговарао и са председником Сирије Башаром ал Асадом.

Путин током телефонских разговора "износи наш став и слуша релевантне ставове својих колега". Став Москве о палестинско-израелској кризи добро познат, нагласио је помоћник руског председника Јуриј Ушаков и додао да Путин "помно прати ескалацију палестинско-израелског сукоба".

"Сада је главна ствар у овој ситуацији да се одмах прекине ватра и започне процес политичког решавања", нагласио је Ушаков.

Путин са Нетанијахуом

Руски председник разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о кризној ситуацији која је настала као резултат нагле ескалације палестинско-израелског сукоба, пренела је прес служба Кремља.

"Руски председник је изразио искрено саучешће породицама и пријатељима преминулих Израелаца, истичући његово оштру осуду акција, чије су жртве цивилно становништво, укључујући жене и децу", наводи се у саопштењу.

Владимир Путин је обавестио израелског премијера о корацима које је Русија предузела да помогне нормализацији ситуације, помогне у окончању конфронтације у региону и њеном решавању мирним путем и спречи даљу ескалацију насиља и хуманитарну катастрофу у појасу Газе. 

image