Свет

Живот у Гази након почетка сукоба Израела и Хамаса: Овде нема безбедног места

Редитељка Бисан Овда, која качи на Инстаграм видео-снимке живота у Гази од почетка сукоба Израела и Хамаса, каже да не жели да се евакуише на југ, што је наредба израелске војске, јер се плаши да се никада неће вратити
Живот у Гази након почетка сукоба Израела и Хамаса: Овде нема безбедног места© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Двадесетпетогодишња Бисан Овда, филмска редитељка из Газе, добила је, попут хиљада других, прошлог понедељка СМС поруку од израелске војске у којој се грађани централне области Газе Римал позивају да напусте своје домове.

Овда целе прошле недеље снима и качи постове на Инстаграм о њеном животу током сукоба. Снимила је и како, након што је добила поруку од израелске војске, излази из свог стана и улази у такси.

"Речено нам је да се склонимо на безбедније место, али овде нема безбедног места", рекла је Овда у видеу, а преноси Би-Би-Си.

Она се с породицом склонила у болницу Шифа у Гази која је већ препуна рањених, али и хиљада становника Газе који су ту нашли заклон. Касније исте вечери, Израел је бомбардовао Римал, наводећи да су погодили 200 циљева Хамаса, оставивши целу област у рушевинама, наводи се у тексту. 

Дан након што је израелски министар одбране Јоав Галант наредио комплетну блокаду Газе зауставивши доток струје, воде и горива у област, Бисан је окачила видео у којем отвара бочицу воде и каже: "Ово је прва чиста вода коју сам попила у последња три дана".

У једном видеу показала је своју рутину пред спавање, иако, као и остали становници Газе, проводи многе ноћи без сна. Ципеле оставља поред врата, спремна за бег у случају потребе, док у малом ранцу има неколико најнеопходнијих ствари: одећу, четкицу за зубе и пасту, лаптоп и мобилни телефон.

Проблем је и струја. Породица ове редитељке је међу срећницима који имају генератор и, како је испричала, укључују га два сата дневно. Али, попут других у Гази, нестаје им горива за њега.

Прошлог петка, објавила је видео у којем је испричала да је израелска војска наредила да се више од милион Палестинаца који живе на северу Газе евакуишу на југ. Снимила је и стотине белих памфлета из Израела који позивају на евакуацију како падају из авиона. 

Стотине хиљада становника Газе кренуло је ка југу, саопштиле су УН, али Бисан каже да остаје у болници Шифа са десет чланова породице.

"Ако кренемо на југ, никада нећемо моћи да се вратимо", каже она. 

Од прошлог викенда, када су почели сукоби, новинарима није дозвољено да уђу у Газу. Комуникација са људима који тамо живе је врло отежана, наводи Би-Би-Си, додајући да су Бисан Овду успели да контактирају само на кратко неколико пута, али се јаснија слика о њеном животу може стећи из снимака које качи.

На Инстаграму она има 180.000 пратилаца, а објаве завршава питањем: "Ово је моја дневна рутина, која је ваша?" и реченицом: "Молите се за нас".

image