Свет

Газе више неће бити: Симор Херш о пакленом плану Израела

Систематско уништавање преосталих зграда у граду Газа почеће за неколико дана, рекао је извор из Израела новинару Симору Хершу
Газе више неће бити: Симор Херш о пакленом плану Израела© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Прошло је недељу дана од Хамасових ужасних напада на Израел, а одговор Израелских оружаних снага биће јасан и бескомпромисан, пише амерички новинар Симор Херш.

Током протекле недеље израелски авиони непрестано су бомбардовали невојне циљеве у граду Гази. Стамбене зграде, болнице и џамије су разорене, а напади су изведени без претходног упозорења и без покушаја да се цивилне жртве сведу на минимум.

Израел је, такође, из авиона бацао летке у којима грађане Газе и околних подручја упозоравају да, ако желе да преживе, пођу на југ, ако је потребно да пређу и 40 километара пешице, до прелаза Рафах који води у Египат.

У тренутку писања овог текста, наводи Херш, није познато да ли ће финансијски угрожени Египат дозволити улазак милион миграната, од којих су многи посвећени циљу Хамаса.

Новинар истиче да му је извор рекао да Израел покушава да убеди Катар, који је на наговор премијера Бенјамина Нетанијахуа био дугогодишњи финансијски подржавалац Хамаса, да се придружи Египту у финансирању шаторског насеља за милион или више избеглица које чекају да пређу преко границе.

Израелски званичници су упозорили Египат и Катар да ће, уколико се то не догоди, избеглице морати да се врате у Газу".

Једна могућа локација, каже извор, је напуштени комад земље у северном делу Синајског полуострва, у близини граничног прелаза из Газе, који је био место израелског насеља познатог као Јамит када је полуострво заузео Израел након победе у Шестодневном рату 1967. године. Насеље је евакуисао и срушио булдожером Израел пре него што је Синај враћен Египту 1982. године.

Очигледни презир Израела према благостању грађана Газе усред присилне миграције више од милион изгладнелих људских бића привукао је пажњу света и довео до све веће међународне осуде, од којих је највећи део усмерен на премијера Бенјамина Нетанијахуа, пише Херш.

Главни проблем за креаторе рата у Израелу је оклевање, упркос мобилизацији више од 300.000 резервиста за уличну битку од врата до врата са Хамасом.

Један ветеран ИДФ-а, који је служио на високој функцији, рекао је да је половина израелске армије била ангажована у протеклој деценији или дуже на заштити све већег броја малих насеља раштрканих на Западној обали.

"Израел не верује својој пешадији, нити у то да су у они спремни да иду у рат", додао је извор.

Цивилно становништво приморано је да напусти овај регион, а Израел позива ваздухопловне снаге да униште преостале структуре у граду Газа и другим местима на северу.

Града Газа више неће бити. Израел ће тада, у следећој фази, почети да баца бомбе америчке производње од 5.000 фунти, познате као "разбијачи бункера" или ЈДАМ, у сравњене области где се зна да борци Хамаса живе и производе пројектиле и друго оружје, пише Херш.

Садашњи план подразумева да ће се напад ЈДАМ, ако буде одобрен, догодити већ у недељу или понедељак. Рачуна се на ефикасност принудног изгнанства из града Газе и с југа, с хитном копненом инвазијом која ће уследити, додаје Херш.

Побољшану верзију овог оружја, познату као ГБУ-43/Б, коју су медији описали као "мајку свих бомби", САД су бациле на командни центар ИСИС-а у Авганистану у априлу 2017. године.

Рана верзија оружја је продата Израелу 2005. године, наводно за употребу против сумњивих иранских нуклеарних објеката, а побољшану, ласерски вођену верзију је администрација бившег председника САД Барака Обаме одобрила за продају Израелу пре деценију. Чак и тада, каже извор из Израела, Нетанијаху и његови саветници су схватили да је подршка Хамасу опасна, попут "држања тигра као кућног љубимца који би те појео за минут".

Израел је уверен, рекао је извор Хершу, да би унапређена верзија ЈДАМ-а са већим бојевим главама продрла довољно дубоко под земљу пре него што би детонирала – тридесет до педесет метара – са експлозијом и резултујућим звучним таласом "убио све у кругу од пола миље".

Извор додаје да руководство Хамаса жели да неки цивили остану где су како би могли да их искористе као живи штит. Нови израелски план присилног изгнанства гласи "Макар неће сви људи бити убијени", појашњава извор.

Концепт, како је истакао, датира из раних година америчког рата у Вијетнаму, када је администрација председника Џона Ф. Кенедија одобрила стратешки план који је подразумевао присилно пресељење вијетнамских цивила у спорним областима како би на брзину изградили станове у областима за које се сматрало да ће бити под контролом Јужног Вијетнама. Напуштене територије су тада проглашене зонама слободне ватре, где су америчке трупе могле слободно да гађају.

Систематско уништавање преосталих зграда у граду Гази почеће за неколико дана, напоменуо је израелски извор. Након тога могли би да дођу ЈДАМ-ови који разбијају бункере. Затим следи "операција чишћења" - израелска пешадија ће тражити и убијати борце Хамаса који су успели да преживе нападе ЈДАМ-а.

Упитан зашто Израел мисли да ће египатска влада пристати, чак и под притиском администрације председника Џозефа Бајдена, да прихвати више од милион избеглица из Газе, подсећа на недавне контроверзе у самом Вашингтону. Сенатор Демократске странке Роберт Менендез и његова супруга оптужени су за корупцију у вези са пословима са високим египатским званичницима и наводног преношења обавештајних података о особама које раде у америчкој амбасади у Каиру.

Међутим, не мисле сви на Западу да ће све добро проћи након напада ЈДАМ-ом, ако се он и догоди. Један бивши званичник европске обавештајне службе који је годинама служио на Блиском истоку је рекао да Египат не жели да Хамас дође у државу и да ће због тога уложити минимум у овај план.

image
VV inauguration
banner