Свет

Француска: Због дојаве о бомби, евакуисана школа у којој је убијен наставник

Убиство наставника додатно је повећало нервозу у Француској, која има велику муслиманску и јеврејску популацију и која је на опрезу након распламсавања сукоба у Појасу Газе
Француска: Због дојаве о бомби, евакуисана школа у којој је убијен наставник© TANJUG/AP Photo/Michel Spingler

Средња школа Гамбета-Карно у Арасу у Француској, у којој је пре три дана убијен наставник Доминик Бернар, евакуисана је у понедељак ујутру због претње бомбом. 

Према речима репортера "Монда", који се налази на лицу места, власти кажу да су "провере у току". АФП преноси, позивајући се своје изворе, да је експлозивна направа пријављена телефонским путем, док телевизија БФМ наводи да је упозорење упућено сајту француске полиције. 

Неколико десетина ученика и наставника напустило је школу око 10.30 часова, а у току су претреси. Многи ученици, неки у пратњи родитеља, окупили су се у понедељак ујутру испред школског кампуса, где се не одржава настава, да одају почаст страдалом наставнику.

У школама широм Француске наставници су се састали у 8 ујутро да разговарају са ученицима, а настава је почела тек у 10 часова. У свим школама ће у 14 часова бити одржан минут ћутања "у знак сећања на жртве напада": наставника који је избоден ножем на смрт и још троје рањених. 

Полиција је именовала осумњиченог починиоца као двадесетогодишњег Мухамеда Могучкова. Он је рођен у руској, претежно муслиманској републици Ингушетији, а наводно је стигао у Француску са пет година.

Полиција наводи да је Могучков приведен, али да још није проговорио о нападу. 

Осумњичени је, иначе, већ био евидентиран у француском националном регистру као потенцијална безбедносна претња и под надзором француске обавештајне агенције. Његов отац, који је такође био на списку, депортован је 2018. године.

Напад ножем у петак у граду Арасу на северу Француске, шокирао је наставнике и ширу јавност, изазвао опсежан безбедносни одговор и подстакао Француску да повећа ниво узбуне од напада, наводи "Франс 24".

Председник Емануел Макрон је "поручио министрима да представљају државу која је немилосрдна према свима који гаје мржњу и терористичке идеологије".

Он је у објави на Иксу истакао да ће школе остати "бедем против екстремизма и уточиште за ученике и све запослене".

Убиство наставника додатно је повећало нервозу у Француској, која има велику муслиманску и јеврејску популацију и која је на опрезу након распламсавања сукоба у Појасу Газе.

Ипак, "нећемо дозволити да тероризам паралише нашу земљу", поручила је премијерка Елизабет Борн. Макрон ће поподне председавати састанком о националној безбедности, саопштила је Јелисејска палата.

Бернар је убијен скоро три године након што је учитељу Семјуелу Петију одсечена глава испред школе у ​​предграђу Париза, 16. октобра 2020.

image