Свет

Напад у школи на северу Француске: Убијен наставник уз повик "Алаху Акбар", има повређених (ВИДЕО)

Осумњичени и његов брат су ухапшени, јавља БФМ и додаје да нападач има око 20 година
Напад у школи на северу Француске: Убијен наставник уз повик "Алаху Акбар", има повређених (ВИДЕО)© TANJUG/AP Photo/Thibault Camus, File

Једна особа је убијена, а две су тешко повређене у нападу ножем у школи на северу Француске у граду Арас, преносе француски медији.

Француска телевизија БФМ објавила је да је у нападу убијен наставник, као и да је нападач узвикивао "Алаху Акбар", што полиција није потврдила.

Осумњичени и његов брат су ухапшени, јавља БФМ и додаје да нападач има око 20 година и да је у питању бивши ученик средње школе.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен саопштио је да је у току полицијска акција у школи.

Француски Фигаро преноси да су ухапшени чеченског порекла.

Све школе у граду су затворене.

Француско тужилаштво за борбу против тероризма отвориће истрагу поводом овог напада, а француски председник Емануел Макрон и министар унутрашњих послова Жералд Дарманен, као и министар просвете Габријел Атал упутили су се на место напада, јавља телевизијска станица БФМ.

Напад на школу у Арасу догодио се скоро тачно три године након убиства учитеља Семјуела Петија 16. октобра 2020. Тада му је злочинац пререзао врат, након чега је покушао да запрети полицији која је стигла на лице места и убила га из ватреног оружја.

Шеф државног антитерористичког тужилаштва Жан Франсоа Рикар рекао је тада да је убиству претходила кампања на друштвеним мрежама, за коју се верује да је покренуо отац једног од ученика након што је Пети причао деци о карикатурама пророка Мухамеда током лекције о слободи говора.

image