Свет

"Ројтерс": Шведска неће нуклеарно оружје на својој територији

Шведска не жели да се на њеној територији стационира нуклеарно оружје када се буде придружила НАТО-у
"Ројтерс": Шведска неће нуклеарно оружје на својој територијиwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Министар спољних послова Шведске Тобиас Билстром изјавио је да Шведска не жели да се на њеној територији стационира нуклеарно оружје када се буде придружила НАТО-у, преноси Ројтерс.

Билстром је у изјави локалној новинској агенцији ТТ напоменуо да Шведска, као и Данска и Норвешка, не жели размештање нуклеарног оружја.

"То је и даље дугорочна позиција Странке умерених. Никада нисмо намеравали да мењамо услове које је поднела претходна влада", рекао је Билстром.

На изборима у септембру је победио десничарски блок, који чине четири партије - Странка умерених, Шведске демократе, демохришћани и либерали, чиме је окончана власт социјалдемократа. Претходна шведска влада је поднела захтев за чланство у НАТО.

Турска се противи кандидатури Шведске за чланство у НАТО док се не испуне њени захтеви за оштријим ставом Шведске против чланова Радничке партије Курдистана (ПКК) и других група које Анкара сматра за терористичке.

Нови премијер Улф Кристерсон је спреман да изађе у сусрет захтевима Турске.

"Неће бити глупости од стране шведске владе када је у питању PKK. У потпуности стојимо иза политике која значи да терористичке организације немају право да д‌елују на шведској територији", потврдио је Билстром крајем октобра. 

Шведски парламент ће 16. новембра гласати о изменама устава како би удовољило захтевима које је Турска поставила како би дозволила Шведској учлањење у НАТО.

Тако се планира пооштравање закона о борби против тероризма, укључујући и ограничавање "слободе окупљања за групе умешане у тероризам".

image